ANALYS: USA och Kina möts öga mot öga i ett intensivt handelskrig. Allt fler tecken tyder på att det blir USA som får svårt att hålla ut längst.
Handelskrigets pris: Vad händer när Kina inte ger vika?


Mest läst i kategorin
Världens största ekonomier, USA och Kina, befinner sig just nu i ett brinnande handelskrig. Och det är redan dyrt för båda sidorna. Experterna har justerat ner prognoserna för årets tillväxt i länderna.
Handelskrigets åtgärder kostar mångmiljardbelopp, och skadorna riskerar att sprida sig globalt om konflikten drar ut på tiden.
Läs även: Skräck sänker oljan – lägsta oljepriset på fyra år. Dagens PS

Högt tonläge och sprickor i fasaden
USA, som växlade upp det plötsliga och tillsynes dåligt planerade handelskriget den andra april 2025, försökte pressa Kina med höga tullar på alla varor.
Målet är enligt Vita huset både att företag ska flytta sin produktion från Kina till USA men också att tvinga Xi Jinping till förhandlingsbordet för att göra en “bra deal” för båda länderna, enligt CNBC.
Men USA har backat från flera positioner innan förhandlingarna ens har börjat. Efter mindre än 24 timmar pausade Donald Trump stora delar av sitt tullpaket mot omvärlden för att fokusera på den intensiva situationen med Kina.
Nu har man lagt in undantag även för handeln med Kina. Kritiska komponenter för telefoner och datorer undantogs från tullarna. Handelskriget hade knappt börjat innan det blev för dyrt för USA:s smak.
Hur vinner man i ett handelskrig?
Att “vinna” ett handelskrig handlar inte bara om att slå hårdast – utan om att stå ut längst utan att tvingas backa. Det kan handla om att behålla ekonomisk stabilitet, politiskt stöd och internationellt anseende.
Den part som först tvingas dra tillbaka tullar utan att ha fått något konkret i utbyte skulle kunna ses som förloraren. Men kostnaderna är höga för båda sidor.
I realiteten finns sällan en tydlig vinnare – bara olika grader av förlust.
Senaste nytt
Kina redo för ekonomisk belägring
Från Kinas sida visas också en dubbel kommunikation. Dels beklagar man sig över att USA har valt att inleda en smärtsam process på så oklara grunder. Men samtidigt markerar man tydligt – man kommer inte att vika ner sig, skriver CNN.
“I över 70 år har Kinas utveckling byggt på självständigt och hårt arbete. Vi lever inte på gåvor, och är inte rädda för orättvisa påtryckningar”, sa Kinas president Xi Jinping i ett första uttalande om handelskriget rapporterar Al Jazeera.

Och hittills har man visat att man menar allvar. Nya förbud mot att exportera vissa viktiga varor till USA:s försvars- och teknikindustri och kraftigt höjda tullar mot varor från USA.
Tullarna är förvisso väldigt besvärliga för landets export till USA som uppgick till 580 miljarder dollar 2024. Experter bedömer att Kina har möjlighet att vidta åtgärder för att parera skadan i ekonomin.
Utökade handelshinder med USA är dåliga nyheter med ett land som redan brottas med att upprätthålla sin höga tillväxt. Ändå finns det ingen antydan till att man planerar att gå med på USA:s nya linje:
“Om USA fortsätter att skada våra intressen så kommer Kina att vidta motåtgärder och kämpa till slutet”, har en talesperson för landets handelsministerium sagt, enligt CNN.
“Trump vet vad han gör”
Följer man utvecklingen genom presskonferenser från Vita huset så är tullarna redan en succé. Allt går enligt plan och man uppmuntrar amerikanerna att lita på presidenten, rapporterar MSNBC.
Och än så länge har han sina väljare med sig, enligt en färsk undersökning utförd av NBC. Men andelen som är osäkra växer – vilket NBC varnar för som en begynnande förtroendekris för presidenten.

Trots påståenden om att tullarna är en framgång för USA har man redan valt att återkalla en klar majoritet av dessa efter mindre än 24 timmar. Förklaringen från administrationen är att man inte vill orsaka onödig skada på parter som sökt USA för att inleda förhandlingar om tullarna.
Men om man tittar bortom vad som sagts och sneglar på USA:s ekonomi så finns det andra ledtrådar som kan förklara varför USA:s höga tullar pausades.
Dyrt handelskrig med Kina
Ras på börsen fick man förstås räkna med när världshandeln fick sin fetaste smäll sedan pandemin. Däremot har en rad andra problem uppenbarat sig – och jag menar att det är förklaringen till att USA redan har tvingats överge sin hårda linje.
På mindre än två veckor har USA fått många ekonomiska bekymmer att tampas med. Bland annat handlar det om ökad risk för en omfattande lågkonjunktur eller depression, sänkta prognoser för landets tillväxt och svåra utmaningar för industrins och handelns viktiga leveranskedjor.
Till detta hör omedelbara problem på marknaden. Historiska ras på börsen, en betydande flykt från både dollarn och amerikanska statsobligationer och en växande oro för framtiden bland amerikanska konsumenter och företagare.

Uppepå detta har en allt starkare opposition vuxit fram mot handelskriget.
Viktiga personer förknippade med det republikanska partiet och framträdande amerikanska företagsledare har uttalat sig offentligt mot tullarna, bland andra Elon Musk, Bill Ackman och ett flertal republikanska senatorer.
Betydligt många fler lär ha framfört sin kritik utanför medias rampljus.
Ingen är immun mot den här typen av reaktioner. Vare sig i röda lampor i den egna ekonomin eller från landets elit. Och då har vi inte ens nämnt omvärldens hårda reaktioner.
Planen har helt enkelt krockat hårt i sitt möte med verkligheten.
Smärtsamt läge för USA
Min bedömning är att det genomsnittliga amerikanska företaget och den genomsnittliga amerikanska konsumenten är betydligt känsligare för ekonomiska motgångar och sämre tider än sina kinesiska motparter.
Dessutom finns det betydligt bättre möjligheter att ge uttryck för missnöjet i USA. Om priserna ökar och företagen får det svårt så kommer det att kännas betydligt mer för ledningen i Vita huset.
Där tror jag att vi hittar den avgörande skillnaden som kommer att fälla USA i handelskriget.
Och oron syns redan på allt från kaféer som varnar för kraftiga prishöjningar till konsumenter som uppmuntras bunkra varor.
Ländernas utgångsläge
USA: Stark konsumentdriven ekonomi, men känslig för prisökningar och marknadsoro. Har ett stort handelsunderskott gentemot Kina. Begränsat folkligt stöd för långvariga ekonomiska påfrestningar.
Kina: Exportberoende men centralstyrd ekonomi med hög kontroll. Har reserver och verktyg för att stödja industrin. Diktatur och sannolikt högre tolerans för ekonomisk smärta i befolkningen.
Kina kommer inte att ge vika
Det upptrappade läget mellan Kina och USA kan, om man ska ta Kina på orden, bara återkallas av parten som dragit igång processen. Kina har redan visat bortom att man inte kommer att ge vika i närtid och man har goda förutsättningar att klara ett utdraget handelskrig.
Givet att experterna har rätt om att handelskriget med Kina blir dyrt för både privatpersoner och företag i USA ser jag inte hur det ska kunna fortgå särskilt länge. Om Xi Jinping inte ger vika så måste USA göra det förr eller senare.
Något man redan visat genom att tillfälligt undanta vissa teknikvaror från tullarna.
I bästa fall inser USA:s ledning att man behöver hitta en väg ut ur det hörn som man målat in sig. Självklart kommer man att skylla eländet på Kina och försöka presentera hela fadäsen som en vinst för det egna laget.
Men en växande skara amerikaner kommer troligen att undra hur bra den här planen egentligen var. Kanske blir det i så fall början på slutet för den nya administrationens starka stöd. Särskilt om tullarna leder in landet i en kraftig lågkonjunktur.
Stormakterna möts öga mot öga och USA har redan vikt ner sig flera gånger. Frågan är bara hur mycket mer som går förlorat innan verkligheten hinner ikapp politiken.
Läs även: Börsen, dollarn och anseendet – USA faller på eget grepp. Dagens PS

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.