Nu ska EU och USA minska handelshindren för stålhandel över atlanten, och samtidigt höja murar och utöka handelskriget mot Kina.
Handelskrig: Så ska EU och USA stoppa Kinas stål
Mest läst i kategorin
Sedan USA:s dåvarande president Donald Trump höjde skatten med 25 procent på importerat stål från Europa har USA blivit allt mer beroende av kinesiskt stål. EU svarade med samma mynt. Men nu ser det ut som att handelskriget över Atlanten kan vara överspelat.
Sedan 2021 pausades straffskatten, tills 31 oktober i år. Och det mesta talar för att man gräver ner stridsyxan för gott.
Det rapporterar Bloomberg.
Förr: Handelskrig mellan USA och EU
Om man lyckas komma överens kan det bidra till att minska slitningarna och därmed bygga ett västblock av stålproducenter. Men det är ett försvinnande litet block i det globala sammanhanget. Över 50 procent av världens stål tillverkas nämligen i den kommunistiska diktaturen Kina.
Inget annat land kommer ens i närheten av den storleken.
Smutsigt stål
Men Kinas stål, aluminium och andra metaller utvinns och tillverkas ofta på ett smutsigt vis. Genom att sätta höga tariffer på klimatförstörande metaller kan man både minska sitt beroende av kinesiskt stål, och samtidigt uppmuntra till att Kina, Indien och andra länder som tillverkar smutsigt stål ska lägga manken till för att minska klimatavtrycket.
USA ligger efter
Ett bekymmer i sammanhanget blir dock att EU kommit längre när det gäller att klimatklassa ståltillverkning jämfört med USA. En gemensam uppfattning om vad som är klimatvänlig tillverkning krävs för att kunna sätta in verksamma tariffer mot det smutsiga stålet.
Förhandlingar mellan USA och EU har påbörjats och även om innehållet på mötena är hemliga för utomstående ännu så länge så fortsätter diskussionerna.
Processerna kan möjligen leda till en harmonisering mellan de två parterna och samtidigt leda till nya åtgärder vad gäller handelskriget mot kinesiskt stål.
Läs mer om handelskriget:
Handelskriget fortsätter – USA vrider åt – Dagens PS
Kinas kaosartade ekonomi blottläggs – Dagens PS
Svaga fabrikssiffror från Kina – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.