Dagens PS

Han har knäckt koden till Warren Buffetts framgångar

Investerarprofilen Brian Stoffel har lagt ner mycket tid på att knäcka koden bakom Warren Buffets framgångar som investerare. Nycken till framgångarna har han sammanställt i nio punkter här nedan. (Foto: TT/Stoffel)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 12 mars 2023Publicerad: 12 mars 2023

Att ta rygg på de bästa investerarna är ett bra sätt att förbättra oddsen för den egna avkastningen. Och då är det självklart att försöka efterlikna mästerinvesteraren Warren Buffett.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Skilja bra företag från dåliga

Under 58 år har Buffett levererat i snitt 19,8 årligen i avkastning jämfört med börsens 9,9 procent printmgr file (berkshirehathaway.com). En makalös prestation.

Investeraren Brian Stoffel har plöjt årsredovisningar och böcker för att förstå hur Buffett investerar i aktier.

Framför allt hur Buffett finansiellt identifierar så kallade vallgravar eller skyddsmurar för bolaget och vad som skiljer bra bolag från dåliga.

ANNONS

Senaste nytt

Fokus på urval

Och det Stoffel letade efter var finansiella nyckeltal snarare än svepande beskrivningar. Fokus är på urval, inte värdering.

Brian Stoffel hittade nio tumregler som Buffett verkar luta sig emot. Samt Buffetts motivering.

Håll till godo.

1. Bruttomarginal över 40 procent. En uthållig bruttomarginal över 40 procent indikerar att bolaget inte bara konkurrerar med priset. En hög bruttomarginal borjar även för utrymme för andra kostnader samt utdelning till aktieägarna

ANNONS

2. Försäljnings- och administrationskostnader (ofta kallat opex) skall vara mindre än 30 procent av bruttoresultatet. Bra företag med bra produkter behöver inte spendera så mycket på overheadkostnader.

3. Avskrivningar lägre än 10 procent av bruttoresultatet. Det är ett tecken på att företaget inte behöver investera så mycket för att hålla konkurrenterna stången.

4. Finansnettot skall vara lägre än 15 procent av rörelseresultatet. Bra företag ska inte behöva vara beroende av banker.

5. Bra företag betalar full skatt. Det är ett tecken på lönsamhet. Det finns anledning att resa frågetecken om det finns en massa förlustavdrag i ett företag.

6. Nettomarginalen (vinsten efter skatt) skall vara över 20 procent. Och den nivån skall vara ihållande. Lägre nettomarginal är en signal om tuff konkurrens och tveksamma vallgravar.

7. Investeringar under 25 procent av nettovinsten. Investeringar äter av vinsten. Höga investeringar signalerar att konkurrensen är hård. Eftersom investeringar svänger från år till år är ett snitt över tio år att föredra.

8. Totala skulderna i ett bolag ska inte motsvara mer än 80 procent av det egna kapitalet. Bra bolag finansierar sig via vinster och inte via lån.

9. Räntabilitet på eget kapital konstant över 15 procent. Ett bevis på hur skicklig ledningen är att återinvestera vinsterna och hur stark vallgraven är mot konkurrenter.

Få bolag klarar kriterierna

ANNONS

De här tumreglerna går förstås bara applicerbara på mogna företag. Likaså kräver Buffett att det inte är engångsföreteelser utan är en uthållig nivå på alla parametrar.

Med detta sagt så uppfyller inte alltid Buffetts placeringar alla kriterier. Men det är det rimligen väldigt få bolag som gör.

Kort om Brian Stoffel:

Brian Stoffel är en investerare, författare och finansiell skribent. Han är känd för sin investeringsfilosofi som betonar vikten av att investera i företag som har en stark känsla av företagsansvar och engagemang för hållbarhet.

Stoffel är utbildad vid University of Wisconsin-Madison och har skrivit omfattande om investeringar, inklusive bidrag till The Motley Fool och hans egen bok med titeln “The Motley Fool’s Guide to Investing for Beginners”.

Stoffel betraktas som en inflytelserik röst inom investeringsvärlden, särskilt inom områdena socialt ansvarsfullt och hållbart investerande.

Relaterade artiklar:

Nu börjar många tvivla på att inflationen faller. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]