Dagens PS

Gryning för kronan – skakar av sig Trump direkt

Gryning för kronan
De kommande åren kan bli bättre för kronan, menar Sveriges storbanker. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 08 nov. 2024Publicerad: 08 nov. 2024

När det stod klart att Donald Trump skulle vinna valet i USA tog dollarn ett kliv framåt – och många andra valutor backade, däribland kronan.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Dagen efter valet i USA såg kronan hur dollarn rörde sig läskigt nära gamla rekordnivåer över 11 kronor. Men nedgången bromsade in redan i går och kronan hittade fotfästet på liknande nivåer som innan valet.

Samtidigt stärktes kronan mot euron, efter över en månad av stadiga tapp. Kan det vara så att den svaga bedömningen av vår valuta är överilad?

Se även: Så påverkar Trumpsegern svenska kronan. Dagens PS

Faktorer som sänkte kronan

Det finns en rad orsaker till att kronan faller, men den allra största är det oroliga och riskfyllda läger på världsmarknaden. Våra valuta tar rejält med stryk i ett sånt läge då den är betydligt känsligare än till exempel euron och dollarn.

Kronan påverkas också väldigt mycket av höjda räntelägen eftersom den svenska ekonomin är så känslig för räntor. Förtroende för Sverige och kronan sjunker när marknaden ser ökad risk för högre räntor.

En riskfaktor där är Donald Trump, som kan medföra ökad inflation om hans tullpolitik blir verklighet.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024

“Ökad riskaptit gynnar kronan”

I en intervju med DI talar Tommy von Brömsen, Handelsbankens valutastrateg, om kronans kraftiga rörelser efter valet. Han menar att uppgången beror på att investerare är villiga att ta mer risk.

ANNONS

”Det talar för att det är ett förbättrat risksentiment på valutamarknaden. Riskviljan kommer tillbaka litegrann och det är något av en rekyl från det vi har sett efter att det blir klart att Trump blir president”, säger han. Han talar om att kronan kan fortsätta stärkas framöver:

”Det stora som kommer att driva kronförstärkningen är den ekonomiska mjuklandningen och räntesänkningar. Även om man skjuter på räntesänkningar från Fed så kommer de att komma så småningom och då kommer vi att se en starkare krona. Och vi har fortfarande en mjuklandning i våra scenarier framåt”, säger Tommy von Brömsen till DI.

Den svenska valutan ses som den mest riskfyllda av de valutor som handlas mest på valutamarknaden – och global oro är därmed sämre för oss än för valutor som ses som stabilare. Det betyder också att det kan finnas en uppsida i kronan, om den globala oron skulle visa sig överdriven.

Överilad reaktion på valutamarknaden

Det verkar nu som att den initiala reaktionen på valutamarknaden var överdriven. Efter ännu en handelsdag har kronan återhämtat sig mot dollarn och ökat mot euron.

På fredagsmorgonen kostar en dollar 10,7 kronor och euron kostat 11,5 kronor.

De kraftiga rörelserna, för att vara valutamarknaden, kan fortsätta. Särskilt vaksam ska man vara på uttalanden eller beslut kring USA:s utrikespolitik.

Dramatiska utspel från USA kan påverka kronan negativt, medan en fortsatt ekonomisk mjuklandning och en lugn övergång i Vita Huset kan leda till fortsatta uppgångar. Det låga kronpriset beror enligt Tommy von Brömsen till stor del på det osäkra ekonomiska läget.

Läs även: Tuffare handelsklimat för Sverige med Trump. Realtid

ANNONS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

USA-fonder: Ny favorit tack vare Trump

Donald Trumps senaste valseger har bidragit till en tydlig uppgång i intresset för USA-fonder. Denna trend speglar hur förväntningar på Trumps presidentperiod påverkar både individuella investerare och finansmarknader i stort. Vad ligger då bakom denna utveckling? Det förklarar David Ingnäs i PS Studio. Trumps påverkan på börsen Under Trumps förra mandatperiod sågs en stark utveckling […]