Fortfarande visar konsensusprognoserna för börsbolagen på stigande vinster i Sverige såväl som i utlandet. Och det gäller för i år liksom för 2023 och 2024. Så kommer det med all sannolikhet inte att se ut enligt Goldman Sachs analys.
Goldman Sachs: Investera inte i de här sektorerna
Mest läst i kategorin
Med en lågkonjunktur, alternativt recession, runt hörnet kommer vinsterna att falla och inte stiga. De samlade företagsvinsterna är en spegelbild av hur makroekonomin utvecklas.
Halvårsrapporter blir startskottet
Och det här är ingen hemlighet för analytikerkåren. Men det är alltid svårare att leverera dåliga nyheter än goda. Eftersläpningen i prognosjusteringar är inte unik.
När halvårsrapporterna snart ska kommenteras bjuds ett bra tillfälle att dra av plåstret och justera ned vinstprognoserna.
Senaste nytt
Inga ovationer
Sänkta vinstprognoser brukar inte tas emot med ovationer av aktiemarknaden. Tvärtom. Investmentbanken Goldman Sachs har producerat en lathund (se nedan) över vilka branscher som investerare därför bör undvika under den närmaste tiden.
Banken har undersökt hur vinsterna har utvecklats under de senaste sex recessionerna i USA.
Halverade vinster
Om historien är en bra ledstång så borde investerare vara speciellt försiktiga med aktier i materialföretag och sällanköpsvaror.
Översatt i namn är Boliden, Thule, BHG, Fenix Outdoor lämpliga representanter. De här två sektorerna har i runda slängar halverat vinsterna under tidigare recessioner.
Det är tyvärr låga odds för att de gör det även denna gång.
Bank tappar en femtedel
Bank och verkstad väger tungt på Stockholmsbörsen och är inte heller ställen man bör gömma sig i närtid. I snitt har de här två sektorerna tappat en femtedel av vinsterna under recessioner.
Måhända kan fallet för banker mildras av att räntan stiger. Men går ekonomin på knäna gör bankerna det också. Likaså kommer de exportinriktade verkstadsbolagen att gynnas av att svenska kronan har försvagats i år.
Dagligvaror och telekomoperatörer
Däremot borde inte aktieägare i Axfood, Astra-Zeneca och Telia vara oroliga. De representerar sektorer som historiskt inte uppvisat någon negativ påverkan av en recession.
Dagligvaruhandeln har till och med ökat sina vinster. Samma sak för telekomoperatörer.
En del diskonterat
Men eftersom aktiemarknaden alltid ligger lite före så är de kommande negativa vinstrevideringarna förhoppningsvis delvis redan diskonterade.
Exempelvis har företag inom sällanköpsvaror varit en av de största kursförlorarna hittills i år.
Relaterade artiklar:
Risk för åtta års ökenvandring på börsen. Dagens PS
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.