Det globala skuldberget fortsätter att växa obehindrat och uppgick förra året till hela 92 biljoner dollar. När regeringar fortsätter att låna pengar är det ländernas fattiga som drabbas i slutändan varnar FN.
FN: Det globala skuldberget växer
Mest läst i kategorin
Det är världens fattiga som kommer få ta skuldsmällen menar FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.
“Några av de fattigaste länderna i världen tvingas mellan att betala sina skulder eller tjäna sitt folk”, uppger Guterres inför G20-mötet med finansministrar och centralbankschefer som sätter igång på fredagen och pågår till nästa vecka.
Skuldberget drar iväg
Faktum är ett skuldberget inte ser ut att avta, snarare tvärtom. Det har femdubblats under de senaste två decennierna, och även passerat tillväxttakten för många länder, berättar Reuters.
Länderna har fortsatt att låna pengar, och pandemin försvårade situationen när många regeringar snabbt behövde nya tillgångar. Värst är läget för utvecklingsländerna där 59 länder har en skuldkvot på 60 procent vilket alltså slår hårt mot medborgarna eftersom deras regeringar inte har råd att spendera pengar på att bygga upp samhällena.
Spenderar mer på räntor
Enligt FN så bor över tre miljarder människor i länder som spenderar mer på att betala räntor än de gör på utbildning och hälsovård.
“Skulder har blivit en betydande börda för utvecklingsländer på grund av begränsad tillgång till finansiering, stigande lånekostnader, valutadevalveringar och trög tillväxt”, uppger FN i en rapport.
Läs även: Stora skulder ökar självmordsrisk
Läs även: Kronofogden: Skulderna skenar – femdubblar på ett enda år
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.