En ny global skatt på miljardärer ligger på bordet. Men att få igenom den i praktiken är knepigt eftersom världens rikaste ofta är rörliga och vet hur de ska hitta kryphål att slippa betala skatt.
Global skatt på miljardärer - svårt men ett måste
Mest läst i kategorin
Organisationen EU Tax Observatory har släppt rapporten “Global Tax Evasion Report 2024” där det finns med ett förslag som säger att världens miljardärer bör betala minst två procent av sin nettoförmögenhet.
Det skulle generera 2 700 miljarder kronor i intäkter till världens regeringar årligen, enligt rapporten.
Svårt att dra in skatt
EU Tax Observatory är dock medveten om att det kan ligga långt fram i tiden med att försöka få miljardärerna att betala skatt. Som namnet avslöjar så beskriver rapporten skattesmitare och detta är något som världens regeringar har försökt få bukt med länge, utan att lyckas.
Även arbetet med att få till en global skatt på 15 procent för bolag var komplicerat, innan det slutligen klubbades igenom i G20-länderna för tre år sedan.
“Det här är bara början. Förhandlingarna om en minimiskatt på företag tog åratal, säger Quentin Parrinello, rådgivare vid EU Tax Observatory, till CNN.
“Ett internationellt avtal verkade utopiskt vid den tiden, men nu har vi det.”
Miljardärer reser mellan olika länder
Att taxera rika privatpersoner inom G20-länderna är dock ofta betydligt svårare än att dra in skatt från bolag. Det beror på att miljardärerna reser mellan olika länder, och kan hävda att de inte är länge på varje plats och därför inte bör betala skatt där.
“Det är inte självklart var deras hem är. De kan säga saker som: ‘Jag kommer spendera mycket tid på att gå på teater i London. Jag kommer spendera mycket tid i New York och shoppa. Jag kommer spendera mycket tid på min yacht, men jag vill att min skatt ska vara baserad i något mycket specifikt land”, säger Arun Advani, ekonomiprofessor vid University of Warwick.
Läs även:
Nya anklagelser – Skatteverket “luras” – Dagens PS
Skatteverkets vändning: inför Office 365 och Teams – Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Senaste nytt
Internet of Things – för en mer uppkopplad verksamhet!
Ta reda på mer om utvecklingen, framtidens möjligheter och lösningar med hjälp av Internet of Things.
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.