Dagens PS

Geopolitiken ruskar om råvarumarknaden och öppnar för möjligheter

Busch slåss för att få tillgång till råvaror som hjälper den globala energiomställningen.
Slagsmål om råvarorna som snabbar på den globala omställningen. Samtidigt som oljeproduktionen ökar alltmer i USA vilt påhejad av den nya presidenten. Råvarumarknaden är onekligen under press av de geopolitiska spänningarna. Risktagande investerare lockas av den höga volatiliteten som skapar goda affärsmöjligheter. (Foto: TT/Pixabay)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 10 nov. 2024Publicerad: 10 nov. 2024

Politisk turbulens och geopolitik ruskar om den annars, i förhållande, stabila råvarumarknaden. Häng med på veckans råvarusvep som bjuder oss på många insikter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kinas beslut att stoppa exporten av grafit har väckt oro. Sveriges näringsminister, Ebba Busch, vädjar till Kina att häva stoppet, vilket understryker materialets betydelse för den gröna omställningen.

Geopolitiska beslut får direkta konsekvenser för råvarumarknaden och industrins tillgång till kritiska material. Samtidigt försvarar Indien sina oljeköp från Ryssland, trots internationella påtryckningar.

Detta belyser hur länder balanserar mellan ekonomiska intressen och geopolitiska allianser, vilket påverkar oljepriset och den globala energimarknaden.

Råvarornas comeback

Råvaror har gjort en stark comeback på marknaden, med ädelmetaller som en av höstens stora vinnare. Guld förväntas slå nya rekordnivåer, enligt experter.

Investerare storsatsar på både guld och silver.
Investerare storsatsar på både guld och silver. (Foto: Unsplash)

Läs mer:
Ädelmetallerna sticker ut. Dagens PS

Denna trend speglar investerares sökande efter säkra tillgångar i tider av ekonomisk och geopolitisk osäkerhet. Inom koboltmarknaden ser vi en intressant utveckling.

Världens största koboltbolag menar att det är över för metallen. Detta tyder på skiftande trender inom råvarumarknaden, drivet av teknologiska förändringar och nya industriella behov.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Energimarknadens komplexitet

Oljemarknaden fortsätter att vara en central fråga. I USA ser vi en återkomst för oljan, vilket kan ha betydande konsekvenser för globala energipriser.

Samtidigt pågår en debatt i Norge om hur landets oljemiljarder ska hanteras, med förslag om att låta folket tycka till.

Trump och oljepriset
Kommer Trump att leda till att oljepriset går upp eller kommer det att falla? (Bild: AP / TT / Canva)

Återkomsten av Donald Trump som president i USA väcker frågor om framtida oljepolitik och dess påverkan på oljepriset.

Generellt så påverkar alla politiska förändringar och bidrar till skapa osäkerhet på råvarumarknaden.

En volatil marknad skapar även möjligheter

För att säkra tillgången på kritiska råvaror gör företag som LKAB strategiska investeringar. Deras nya anläggning syftar till att säkra råvaror för framtiden, vilket visar på industrins långsiktiga planering för att hantera osäkerheter i tillgången på viktiga material.

Veckans nyheter visar hur råvarumarknaden påverkas av en komplex väv av geopolitiska spänningar, ekonomiska trender och strategiska industriella beslut.

ANNONS

Osäkerheten kring tillgång och priser driver både nationella och globala företagsstrategier, medan investerare söker möjligheter i denna volatila marknad.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS