Nato kommer troligen inte att skicka marktrupper till försvar för Sverige och Finland bara för att länderna går med i Nato – det behövs inte. Det säger den amerikanske armégeneralen Christopher Cavoli, enligt TT.
General: Behövs inte Nato-trupper till försvar för Sverige
Mest läst i kategorin
Christopher Cavoli är just nu befälhavare för USA:s armé i Europa och Afrika och tar i juli över som Natos högste befälhavare i Europa. Med anledning av utnämningen svarade han på torsdagen på frågor i den amerikanska senaten.
Fokus på försvar i Östeuropa
Han säger att även om Sverige och Finland går med i Nato kommer fokuset ligga på Östeuropa och Nato-medlemmarna där som är oroliga över rysk aggression och att kriget i Ukraina ska sprida sig.
“Natostyrkornas tyngdpunkt har flyttats österut. Beroende på hur konflikten utvecklas kan vi behöva fortsätta med det ett tag”, säger Cavoli i USA:s senat, enligt TT (länk till Ny Teknik).
Även i det svenska försvaret pågår nu planeringen inför ett eventuellt Nato-medlemskap.
“Nato kommer ju så klart att ha intressen i vår militärgeografi, de geostrategiska områdena och Gotland är så klart ett”, säger viceamiral Jonas Haggren i en annan artikel från TT.
Störst skillnad på strategisk nivå
Även vid ett Nato-medlemskap så är det svenska försvaret den första försvarslinjen om Sverige blir angripet. Den beslutade upprustningen kommer att fortsätta oavsett utfall på medlemsansökan. Skillnaden blir att försvaret integreras i Natos operativa planer för Östersjöområdet, och planeringen kring vilka försvarsförmågor Sverige behöver kommer att ske tillsammans med Nato och andra Natoländer, skriver TT.
Den svenska marinen, flyget och armén samarbetar redan nära med Nato och anses leva upp till Natostandard.
“Det blir nästan en sömlös övergång för dem. De största förändringarna (med Natomedlemskap) kommer att vara mer på den operativa strategiska nivån och inte minst på politisk nivå.”
Läs även: Pansarbilar och bogserbåtar på inköpslistan när försvaret rustar upp
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.