Dagens PS

Går bättre för Sverige än du tror – "Mediabilden helt fel"

Anders Borg
(Bild: Jonas Ekströmer / TT / Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Mörka moln över ekonomin i Sverige? Så ser den gängse mediabilden av läget ut just nu – även hos oss. Men det finns röster som menar att det är helt fel.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En börs som faller. En valuta på dekis. Hög arbetslöshet. Utebliven tillväxt. Så ser det ut när det ekonomiska läget beskrivs av media och politiker i Sverige.

Men tidigare finansminister Anders Borg menar att orosmolnen är kraftigt överdrivna – helt enkelt för att vi i media är drillade att fokusera på det dåliga.

“Mediabilden är helt fel – världen har aldrig varit bättre”, sa han i ett nytt avsnitt av Johannes Hansen podcast.

Negativt fokus tar över

Anders Borg tycker att medias fokus på de kortsiktiga utmaningarna tar fokus från den långvariga positiva utvecklingen i världen.

“Amazon och Google har ätit upp tidningarnas annonsintäkter. Journalisterna utvärderas på klick. Går man upp på en tidningsredaktion ser man en stor skärm där artiklar trendar upp och ner baserat på klick – och negativa nyheter får alltid mest uppmärksamhet.”

Han menar att de positiva nyhetsvinklarna finns där – men att de helt enkelt inte klickar, och därför inte får luft i media.

“Världen har blivit sex gånger rikare sedan 1932, och om hundra år kommer en genomsnittlig världsmedborgare ha samma levnadsstandard som en schweizare har idag.”

Läs även: Borg förnekar samröre med bluffirma. Realtid

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Positivt om Sverige

“Det finns inte ett techbolag i Sverige som inte har med grundare eller pengar från grundare i något annat techbolag. Vi har bland de mest innovativa ekonomierna, kvinnor i Sverige arbetar, vi har offentliga finanser som är urstarka.”

I podden lyfter Anders Borg ett flertal positiva saker om Sverige som han tycker att media är dåligt på att lyfta fram.

“Vi har våra utmaningar med brottslighet och integration. Men som samhällsmodell, vår kombination av välfärd för alla. Det ger en socialdynamik som USA inte är i närheten av.” Han tillägger:

“Vi har inget behov av att kopiera, vare sig Japan eller USA eller Kina för att bli annorlunda. Vi har ett schyst litet samhälle vi har lyckats snickra ihop.” 

Läs mer: Kris på börsen? Därför behöver du inte bry dig. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS