Smör har blivit något av en symbol för krigets påverkan på den ryska ekonomin. Nu har det skenande priset på det älskade matfettet väckt ny fettbaserad kriminalitet.
Stöldvåg av smör – nya lyxbrottet i Ryssland
I förra veckan skrev vi om hur smör har blivit en lyxvara i Ryssland, där krigets kostnader märks tydligt för den som fördrar fett från mejeriet. Det mjölkbaserade matfettet har fått extra uppmärksamhet efter att Vladimir Putin lovat att folket inte ska behöva välja mellan vapen och smör.
I slutet av oktober 2023 hade smörpriserna i Ryssland ökat med 25,7 procent jämfört med december föregående år. Även om andra varor inte ökade lika dramatiskt, visade statistiken på en oroande trend av stigande priser på livsmedel, enligt Business Insider.
Nu har den dyrbara matvaran lett till stölder i Ryssland.
Skenande inflation
Stölder av smörpaket i Ryssland belyser konsekvenserna av landets skenande inflation. President Vladimir Putins storsatsning på vapen och ammunition har stärkt Rysslands ställning i kriget mot Ukraina, men kostnaden märks i stigande priser på vardagsvaror.
Den höga inflationen visar på hur Rysslands ekonomi pressas, rapporterar Financial Times.
I Ekaterinburg fångades två maskerade män på övervakningsbilder när de bröt sig in i en mejeributik och stal både kontanter och 20 kilo smör. Smöret har blivit en stöldbegärlig lyxvara i bristernas Ryssland.
Men den ryska marknaden har svårt att möta kundernas efterfrågan. Ekonom Alexandra Prokopenko från Carnegie Russia Eurasia Center i Berlin kommenterade att även om smörtillverkarna vill möta efterfrågan och producera dygnet runt, finns det inte tillräckligt med personal att anställa.
Läs även: Svensk-rysk kryptoprofil får skaka galler i USA. Realtid
Senaste nytt
Dyrt med smör när alla ska göra vapen
Rysslands centralbank förutspår en inflation på upp till 8,5 procent i år, dubbelt mot målet. Priserna på förnödenheter stiger snabbt, däribland smör, vilket lett till ökad säkerhet i landets i butiker.
Samtidigt fortsätter Putin att prioritera försvarsutgifterna, som väntas uppgå till rekordnivåer nästa år.
Försvarsindustrins stora behov av arbetskraft har skapat arbetsbrist i andra sektorer, vilket höjt lönerna och försvårat produktionsökningar utan prisinflation. Enligt centralbankschefen Elvira Nabiullina har den ökande efterfrågan överstigit produktionskapaciteten, vilket ytterligare driver inflationen.
Med andra ord finns det inget billigt smör i sikte för den ryske konsumenten. Ett kilo smör kostar i dag omkring 1 000 rubel, enligt Moscow Times, vilket motsvarar 110 kronor.
Det är kanske inte någon större skillnad mot det svenska priset, men givet att medianlönen i Ryssland ligger omkring 40 000 rubel kan du räkna ut att man inte får så mycket smör för sin lön.
Med det i åtanke är det mer begripligt att kriminella vänder sig till mejeriavdelningen för en fet kupp.
Läs även: Guldbolagets vd greps i Mali – då dyker aktien. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.