Det finns en fråga i valrörelsen som både vänster- och högerblocken är helt överens om – nämligen att själva valkampanjen är riktigt smutsig. Fast de anser förstås att det är den andra sidans fel.
Frågan där alla är överens: "Valkampanjen är smutsig"
Mest läst i kategorin
”En oerhört smutsig valkampanj. Moderaterna har konsekvent ägnat tid och pengar åt att ljuga om vår politik”, säger Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin på en pressträff med finansminister Mikael Damberg på lördagen.
“Det finns inget parti som ägnat sig så mycket åt lögner och smutskastning som Socialdemokraterna, det tror jag alla kan se. Medan vi fokuserar på sakpolitiken”, säger Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer till Expressen.
Vilka lögner som partisekreterarna menar är oklart, enligt Omni.
Andersson om att valkampanjen är smutsig: “Ovanligt hårt”
Statsminister Magdalena Andersson (S) lade under söndagen en krans på Sveriges mördade utrikesminister Anna Lindhs grav vid Katarina kyrka i Stockholm. På en pressträff efteråt efterlyser hon en diskussion mellan politiker och medier om hur ”rena falsarier och lögner” kan hanteras.
“Det här har varit en speciell valrörelse på många sätt. Vågorna har gått högt i debatten och vi har haft ett ovanligt hårt tonläge, inte minst på sociala medier”.
“I vilken utsträckning ska vi låta trollfabriker styra det offentliga samtalet?”, frågar sig statsministern.
Utrikeskorrespondenterna håller med
Men det är inte bara svenska politiker som uppfattar valrörelsen som smutsig. De flesta stora utländska medier rapporterar om valet, och Sveriges Radio intervjuar utrikeskorrespondenterna Sofie Donges från tyska public service-radion ARD, Pirjo Auvinen från finländska public service-kanalen YLE och Anne-Francoise Hivert, från den franska tidningen Le Monde. Mycket fokus ligger på Sverigedemokraternas framgångar.
“I mina ögon är den ju rasistisk”, säger YLE:s Pirjo Auvinen till SR om valkampanjen.
“Jag är absolut inte oense med vad min finska kollega säger”, fyller Le Mondes Anne-Francoise Hivert i efter att SR:s programledare sagt att det inte är alla som håller med.
Sofie Donges från tyska ARD säger att intresset för det svenska valet är stort i Tyskland och pekar på gängkriminaliteten som den mest debatterade frågan.
“Det går inte ihop med den bilden som man har av Sverige. Man idealiserar Sverige fortfarande jättemycket i Tyskland, har nästan en bild av ett perfekt samhälle här”, säger hon.
Läs även: Så slutar Riksdagsvalet 2022 – enligt opinion och odds
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.