Dagens PS

Forskning: Inflation och krig skapar civil oro över hela världen

Civil oro
Risken för civil oro ökar kraftigt världen. Bild från upplopp i Chile 2019. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 sep. 2022Publicerad: 02 sep. 2022

Risken för civil oro i världen har ökat kraftigt på grund av inflation och kriget i Ukraina, enligt en ny rapport från Verisk Maplecroft.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Bloomberg skriver om rapporten från det globala riskintelligensföretaget Verisk Maplecroft som visar att i 101 av 198 bevakade länder har risken för civil oro ökat i det tredje kvartalet 2022. Det är den största ökningen sedan rankingen utvecklades 2016, visade det sig.

Risken för oroligheter ökar över hela Europa som rustar för en lång vinter av energiavbrott på grund av kriget i Ukraina. I utvecklingsländerna ökar risken också, prisökningar på basvaror har utlöst oro för en global livsmedelskris. Hotet kommer att växa under de kommande månaderna, enligt rapporten.

Särskilt i utvecklingsländerna kan det ta formen av demonstrationer och strejker med potential att riva nationernas sociala struktur.

“Det här är viktiga händelser när det gäller att störa vardagen”, säger Jimena Blanco, chefsanalytiker hos Verisk Maplecroft i en intervju.

Mer än hälften har “hög” eller “extrem” risk för civil oro

I utvecklingsländerna kan de värsta scenarierna innebära “upplopp, plundring, till och med försök att störta regeringen”, säger hon.

Inflationsnivåerna gör att mer än hälften av länderna i indexet kategoriseras som “hög” eller “extrem” risk.

Även i rika länder som Tyskland stiger risken som en följd av bristen på energi. Till och med i superrika Schweiz som har sin högsta inflation på tre decennier, ökar risken.

Sverige har fortfarande låg risk

ANNONS

De största oroshärdarna som identifieras i indexet är Sri Lanka, där omfattande protester över bränslebrist och misskötsel störtade regeringen i år samt Algeriet där gasintäkterna hittills har avvärjt utgiftsnedskärningar. Landet har dock den största riskpotentialen under de kommande sex månaderna, enligt indexet.

Men många länder som lyckats hålla ihop sin ekonomi under covid-19-pandemin kämpar nu för att upprätthålla sociala utgifter. Där finns länder som Egypten, Bolivia, Filippinerna, Serbien, Zimbabwe och Bosnien-Hercegovina.

Sverige tillhör dock ett av de fåtal länder i Europa där risken för civil oro fortfarande är låg enligt indexet, tillsammans med bland andra Norge, Island, Irland, Grekland. Tjeckien och Slovakien.

Läs även: Svenska reallönen har sjunkit med 5,7 procent

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Fredrik Lundberg
Spela klippet
PS Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

21 dec. 2024
ANNONS
Fredrik Lundberg
Spela klippet

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

Relevance Communication Nordic AB har under det senaste året utvecklats till en betydande aktör inom svensk ekonomijournalistik. I december 2023 slogs News 55 AB och Dagens PS Media AB samman, och i april fortsatte vår förvärvsstrategi genom att förvärva Realtid. Som bolagets vd Fredrik Lundberg uttrycker det: ”Som en nyhetssajt står man starkare tillsammans än […]