Enligt två forskare leder fler aggressiva räntehöjningar från USA:s centralbank Fed till att inflationen förvärras.
Forskare varnar: Fed förvärrar inflationen
Mest läst i kategorin
I helgen sade Fed-ordförande Jerome Powell att centralbanken kommer att göra vad som krävs för att bekämpa inflationen.
Det kommer att mynna ut i “viss smärta”, sade Powell.
Hans uttalande skapar stor oro på finansmarknaderna och har utlöst kraftiga börsfall.
Samma dag som Federal Reserves högsta beslutsfattare gjorde sitt ränteutspel – det var på lördagen – varnade två tunga forskare för att USA inte kan tämja inflationen utan att begränsa de finanspolitiska utgifterna efter covid-pandemin.
Räntehöjningarna kommer då leda till att skulderna ökar samtidigt som det spär på inflationen.
Det här uppger CNBC och berättar att det var forskarna Francesco Bianchi vid Johns Hopkins University och Leonardo Melosi från Chicago Fed som i en vitbok som släpptes på lördagsmorgonen varnade för följderna med en aggressivare räntepolitik.
Det är först när Fed lyckats stabilisera statsskulden som den kan få ner inflationen, enligt de båda experterna.
“Faktum är att höjda räntor utan lämpligt finanspolitiskt stöd kan leda till finanspolitisk stagflation. För att erövra inflationen efter pandemin krävs i stället en ömsesidigt konsekvent penning- och finanspolitik som ger en tydlig väg för både den önskade inflationstakten och skuldhållbarheten”, understryker forskarna, rapporterar CNBC.
USA:s statsskuld utgör i dag, enligt CNBC, cirka 123 procent av landets BNP.
Det är något lägre än under pandemiåret 2020, då den låg på rekordhöga 128 procent mot USA:s bruttonationalprodukt.
Men statsskulden är fortfarande alarmerande hög, framgår det, i förhållande till hur det sett ut sedan 1946, året efter andra världskrigets slut.
Forskarduons farhågor med enbart räntehöjningar för att tämja inflationen presenterades på det ekonomiska Jackson Hole-symposiet i helgen.
De kastade ut frågan vad som skulle hänt om Fed inlett sina räntehöjningar tidigare under 2021 i stället för att som man gjorde länge – avfärda riskerna med inflationen och hävda att den var “övergående”.
Läs även: Experten: USA står inför recession
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.