De senaste månadernas uppgång på börsen har fått flera förklaringar. Inflationen har bedarrat och är på väg ned. Risken för recession i USA har minskat.
Förklaringen till varför börsen har gått upp
Mest läst i kategorin
Kina har slutat med sin nolltolerans för coronaviruset. Med mera.
Likviditeten styr
Det är plausibla förklaringar. Men det finns ett enklare svar. Alltsedan finanskrisen har centralbankerna stimulerat världens ekonomier i en omfattning som tidigare inte förekommit.
Efter pandemin blev det ännu värre. Pengarna har i slutändan kanaliserats in i bland annat fastigheter och aktier.
MISSA INTE: Olycka på svenskt kärnkraftverk
Hög korrelation med utvecklingen på börsen
För att förstå kursutvecklingen sedan 2010 är det bara att titta på hur centralbankerna har ökat på likviditeten. I grafen nedan från Steno Research är de sex största centralbankernas (USA, Europa, Storbritannien, Japan, Kina, Kanada) likviditetsinjektioner till marknaden ställda mot börsindex.
Korrelationen går det inte klaga på. Det är väl så nära 1 till 1 man kan komma.
Rimligare förklaring
I början av 2022 vände centralbankerna på klacken och började strama år. Likviditetskranen till börsen avstannade och resultatet på aktiemarknaden lät inte vänta på sig.
I höstas avtog dock åtstramningen och förbyttes faktiskt till ökad likviditet. Det är en rimligare förklaring till börsuppgången är de ovan nämnda.
Japan stimulerar mer och påverkar börsen
Det är dock inte ett allmänt stopp i åtstramningen hos centralbankerna. Orsaken till den här plötsliga omsvängningen stavas BoJ som är Japans centralbank.
Som framgår av den något svårlästa grafen ovan från Apollo Chief Economist Insights | Apollo Global Management är stimulanserna från den japanska centralbanken större än åtstramningarna från de övriga.
Men det spelar ingen roll var de uppkommer. Kapitalet rör sig över gränserna och Japan håller börsen under armarna.
Relaterade artiklar:
Morgan Stanley: Ännu ett falskt börsrally. Dagens PS