FN-chefen varnar för att världen är ett enda misstag från ett kärnvapenkrig. De ökande spänningarna gör risken för katastrof större än den varit sedan Kalla kriget.
Antonio Guterres är FN:s generalsekreterare, och orolig för vart världen är på väg. Det geopolitiska läget med krig i Europa och ökande spänningar mellan USA och Kina gör riskerna högre än på många år för världen.
“Vi har haft en otrolig tur hittills”, säger Guterres enligt BBC.
Fördrag efter Kubakrisen
Mänskligheten är “ett missförstånd, en felräkning ifrån kärnvapenutplåning” enligt Guterres öppningsanförande vid konferensen för de länder som undertecknade icke-spridningsfördraget 1968.
Det var efter Kubakrisen fördraget kom till, och meningen var att stoppa spridningen av kärnvapen till fler länder. Slutmålet var att helt avveckla kärnvapen. De allra flesta länder skrev under, men Indien, Israel, Nordkorea och Pakistan gjorde det inte. De är också länder som misstänks ha kärnvapen.
FN-chefen: “Tur är inte en strategi”
Att världen ännu inte utplånats av kärnvapenkrig är ren tur, säger Antonio Guterres enligt BBC. Nu är det dags att ännu en gång arbeta för att få bort alla kärnvapen.
“Tur är inte en strategi”, säger Guterres. “Det är inte heller en sköld mot de geopolitiska spänningar som bubblar över i kärnvapenkonflikt.”
Spänningarna är värre än på länge med kriget i Ukraina, spänt läge på Koreahalvön och i Mellanöstern som exempel. Den ryske presidenten, Vladimir Putin, hotar i början av kriget i Ukraina att använda kärnvapen, något som Dagens PS rapporterat om.
Brev från Putin
Icke-spridningskonferensen har fått brev från Vladimir Putin, där han bland annat skriver att “det finns inga vinnare i ett kärnvapenkrig och det bör aldrig inträffa”. Trots det kritiseras den ryske presidenten av konferensen.
Antony Blinken, USA:s utrikesminister, fördömer vad han kallar det ryska vapenskramlet. Han pekar också på att Ukraina lämnade tillbaka alla kärnvapen från Sovjettiden redan 1994 efter att ha garanterats säkerhet från bland annat Ryssland.
“Vilka signaler skickas till länder världen runt som tror att de behöver kärnvapen – för att skydda, för att försvara, för att avskräcka aggression mot suveränitet och självständighet?” säger Antony Blinken enligt BBC. “De allra värsta signalerna”.