Finansinspektionen varnar för stabilitetsrisker. Hotet är stödåtgärderna som kan öka sårbarheten, enligt myndigheten.
Finansinspektionen varnar för stabilitetsrisker
Mest läst i kategorin
Under pandemin har stödåtgärderna varit nödvändiga, bland annat för den ekonomiska återhämtningen. Men på sikt kan stödåtgärderna utgöra ett hot och bidra till ökade stabilitetsrisker.
Det skriver Finansinspektionen, FI, i en dagsfärsk stabilitetsrapport, framgår det i ett pressmeddelande där myndigheten konstaterar att vägen tillbaka är lång till läget som var innan pandemin.
Bland annat är arbetslösheten fortsatt hög, skriver myndigheten.
FI: Så har riskerna uppstått
“Omfattande stödåtgärder har varit nödvändiga för att dämpa de ekonomiska konsekvenserna av pandemin och för att påskynda återhämtningen. Samtidigt kan åtgärderna bidra till ökade stabilitetsrisker, exempelvis genom att låga riskpremier medför ett allt högre risktagande och stigande skulder”, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen.
Risken mot stabiliteten i ekonomin har byggts upp av en rekordlåg ränta där olika aktörer tagit högre risk i jakten på avkastning. Samtidigt är hushållens skulder höga, vilket spär på sårbarheten.
Lägg där till extremt stigande bostadspriser och bolåneökningen kopplad till det.
Bygga upp motståndskraft
Även bland icke-finansiella företag har skulderna ökat under krisen, samtidigt som deras intäkter har minskat. Det gör dem mer sårbara framöver, slår FI fast och efterlyser en mer normaliserad ekonomisk politik, gradvis.
Just för att minimera riskerna och för Finansinspektionen handlar det om att “gradvis återuppbygga motståndskraften i det finansiella systemet”.
Ett led i det är att det pausade amorteringskravet snart upphör, samtidigt som företagsobligations- och fondmarknaden stärks, enligt Finansinspektionen.
“Som en del i FI:s färdplan för att stärka företagsobligationsmarknaden behöver fondbolagen bli bättre på att hantera likviditetsrisker. FI publicerar därför i dag en rapport som pekar ut likviditetsverktyg som kan bidra till en stabilare obligationsmarknad”, säger Thedéen.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.