Dagens PS

Fegt eller smart? Länderna som vinner på att inte välja sida

Inte välja sida
Samtidigt som de geopolitiska spänningarna har ökat kraftigt har vissa länder tjänat stort på att inte välja sida. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 30 okt. 2024Publicerad: 30 okt. 2024

Med krig och växande protektionism menar vissa att vi är i ett nytt kallt krig. Något som gynnar länderna som inte valt sida i konflikten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sverige stoltserade länge med att vara neutralt – vi var bland annat det enda nordiska landet som inte drogs in i andra världskriget och vi hade förhållandevis goda relationer med båda sidorna under kalla kriget.

Men i dag är det svårt att påstå att svensk neutralitet skulle gälla. Redan innan det formella medlemskapet i Nato hade vi med medlemskapet i EU och djupa militära samarbeten med både USA och Storbritannien.

Däremot har andra länder tagit efter den gamla svenska rollen på den nya internationella arenan, en roll som visat sig ekonomiskt gynnsam.

Ny värld gynnar neutrala länderna

I en tid präglad av geopolitisk spänning mellan ett väst-block och ett som domineras av Ryssland och Kina, har minst 101 länder tagit en neutral hållning, det visar Bloombergs undersökningar. Dessa “nya neutrala” länder satsar på att attrahera investeringar från båda sidor utan att behöva välja sida.

Genom att förbli neutrala kan dessa länder dra nytta av en växande andel av utländska företags investeringar i nya fabriker och projekt. Kinesiska företag expanderar till exempel kraftigt utomlands för att undvika tullar och protektionistiska åtgärder från USA och EU.

De neutrala länders handel med Kina och Ryssland ökar, medan handeln med det västerländska blocket har minskar. De importerar fler kinesiska varor och tar emot rabatterad rysk olja.

ANNONS

Senaste nytt

Globaliseringen tar ny form

Trots oro över ett protektionistiskt handelskrig och att globaliseringen kan vara på väg att stanna upp, visar det sig att den globala ekonomin bara förändras i sin struktur. Geopolitiken påverkar nu handelsflöden och investeringar på nya sätt.

ANNONS

Denna förändring skapar möjligheter för de neutrala länderna att positionera sig strategiskt, vilket kan leda till ökad ekonomisk tillväxt och diversifierade handelsrelationer.

Läs även: Saudiarabien minskar investeringar utomlands. Realtid

De största neutrala länderna

Enligt Bloombergs lista är följande länder de största ekonomierna som har valt att stå med en fot i varje läger. Genom att inte välja sida upprätthåller länderna handel med båda sidorna och tar in investeringar från såväl Kina som stormakterna i väst.

Indien

Samtidigt som Indien ökat sitt samarbete och sin handel med Kina och framför allt Ryssland så har landet också fortsatt att ta stora investeringar från väst, när man positionerar sig som en alternativ plats för ny tillverkning.

Brasilien

Brasilien har, genom sin plats i BRICS+, ett givet samarbete med Ryssland och Kina. Samtidigt fortsätter handeln med länderna i väst och landets ledare har varit en stark kritiker av kriget i Ukraina.

Mexico

ANNONS

Mexico är också ett av länderna som håller en god relation med båda sidorna av den geopolitiska konflikten. Man exporterar rekordmycket varor till USA, samtidigt som kinesiska investeringar i landet har ökat kraftigt.

Indonesien och Saudiarabien

Indonesien och Saudiarabien är också länder som har starka relationer med såväl öst som väst.

Läs även: Kina ryter till – tar strid mot EU:s tullar. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS