Dagens PS

Fastighetskris och energikris sänker Kinas BNP

Kinas BNP
Tillväxten i Kinas BNP faller. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 jan. 2022Publicerad: 18 okt. 2021

Tillväxten i Kinas BNP avtar, då landet brottas med både en fastighetskris och en energikris. BNP-tillväxten faller från 7,9 till 4,9 procent.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
PS Studio

Ryssar stjäl smör när matpriserna skenar

15 nov. 2024

BNP-tillväxten i världens näst största ekonomi Kina var det tredje kvartalet 4,9 procent jämfört med samma period föregående år, ned från 7,9 procent det föregående kvartalet, enligt officiella siffror från landet.

Siffrorna är i linje med analytikernas förväntningar, där många skrivit ned sina prognoser på grund av att den kinesiska fastighetsjätten Evergrande har en enorm skuldkris som väckt farhågor om spridningseffekter.

Landet har också haft stora problem med energiförsörjningen. Över hela världen sticker priserna på energi i väg i takt med att den globala ekonomin tar sig ur pandemin, något som slagit särskilt hårt mot Kina där fabriker tvingat stänga ned produktionen på grund av de höga energipriserna.

”Den enda överraskningen med Kinas siffror är att de inte var ännu lägre”, säger Paras Anand vid finansbolaget Fidelity till Dagens industri.

Prognosen för Kinas ekonomi är fortsatt god, med en tillväxt i Kinas BNP på årsbasis runt 8 procent. Men det är förutsatt att problemen inte sprider sig.

“Utsikterna är fortfarande sårbara med strömbrist och fastighetsbromsar,” säger Raymond Yeung, chefsekonom för Kina på Australia & New Zealand Banking Group Ltd till Bloomberg.

Läs även: Evergrande missade betalningar – igen

Läs även: Kina behöver kol – beordrar gruvor att öka produktionen

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS