Dagens PS

Fack och arbetsgivarna överens om räntan

Räntan
Räntan måste ner, tycker både fack och arbetsgivare. Bild: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 31 jan. 2023Publicerad: 31 jan. 2023

Priserna fortsätter att stiga och därför har Riksbanken egentligen bara ett verktyg: Att höja räntan. Men det kan bli katastrof när man gör det och ekonomin krymper, som nu, menar både fack och arbetsgviare som vädjar till Riksbanken att låta bli.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nej det är ingen som vill se några räntehöjningar just nu. Trots skenande inflation skulle räntehöjningar i kombination med  krympande ekonomi bädda för en katastrof – eller deflation som heter .

I december föll ekonomin med 1,8 procent jämfört med samma månad året innan. Det överraskade eftersom fjärde kvartalet föll med 0,6 procent, men ekonomerna trodde att man skulle sluta på plus. Riksbanken har bara ett verktyg för att råda bot på ekonomin och det är att stimulera den med exempelvis billiga lån. Men nu kommer man troligen höja räntan igen, som redan gått upp från noll till 2,5 procent på ett år.

Jämfört med november föll BNP med 0,5 procent.

MISSA INTE: Politikerna handfallna: Elnätsavgiften höjs mitt i krisen

Ovanligt ense

Fack och arbetsgivare håller inte alltid sams. Men i den här frågan är de ense. Riksbanken får inte höja räntan menar de. Men den nye Riksbanksschefen Erik Thedéens första räntehöjningsbeslut verkar bli av trots de högljudda protesterna, nästa vecka. Och storbankerna spår en dubbelhöjning med 50 punkter till 3 procent.

Svenskt Näringsliv som är den mest inflytelserika arbetsgivarorganisationen i Sverige med ungefär 60 000 anslutna företag, är mycket oroade:

ANNONS

Senaste nytt

Mycket varsel väntar…

“De riskerar att kasta in Sverige i en väldigt djup lågkonjunktur med mycket varsel”, säger Svenskt Näringslivs chefsekonom Sven-Olov Daunfeldt till Svenska Dagbladet i en intervju.

ANNONS

Han tror inte heller att fortsatta höjningar av räntan kommer att bita på inflationen. Detta eftersom de höga priserna inte beror på hög efterfrågan (som man kan sänka med dyra räntekostnader), utan på höga importpriser på exempelvis energi.

Onödiga räntehöjningar

Även chefekonomen på fackliga centralorganisationen LO, Laurta Hartmann, är orolig för räntehöjningar. Hon tror att inflationen kommer falla tillbaka av sig själv.

“Räntehöjningarna har varit för snabba och onödigt kraftfulla redan hittills. Nu är det verkligen hög tid att stanna av”, säger hon till Svd.

Man kan inte bara höja räntan för att det är det man gör i exempelvis EU-området, menar hon. De svenska hushållen är mer räntekänsliga eftersom man har större bolån än andra länder och räntan är rörlig i större utsträckning.

“Man behöver bedriva en landsspecifik politik. Och det ser vi inte”, säger Laura Hartman till Svd.

Läs mer om räntan:

Därför höjs IMF:s tillväxtprognos

Rekordmånga behövde låna för att fira jul

ANNONS

Därför stiger priset på din begagnade bil

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS