Det ser fortsatt dystert ut för EU:s ekonomi och euron som dalar. Samtidigt stiger pundet till den högsta nivån på ett par år.
EU:s forsatta kris – pundet stiger
Mest läst i kategorin
Pundet har nu stigit till sin högsta nivå mot euron på två och ett halvt år.
Det kommer samtidigt som EU:s ekonomi fortsätter att halta och beslutsfattarna inom unionen ska bestämma sig för hur mycket räntorna måste sänkas för att försöka få ordning på den finansiella obalansen.
EU:s kris fortsätter
Det är en rad faktorer som fortsätter att trycka ner euron – där det handlar om den tillträdande USA-presidenten Donald Trumps aviserade handelstullar, euroområdets svaga ekonomi och den eskalerande konflikten mellan Ryssland och Ukraina.
Samtidigt eldar amerikanska tillväxtsatsningar på dollarn, framgår det.
Det ser inte ljust ut för EU som nu inte bara har Kina som en enorm konkurrent, utan även Trumps aggressiva politik med höjda tullar.
Senaste nytt
Tyskland och Frankrike rasar
Länder som Tyskland och Frankrike, som både länge har ansetts som stabila, börjar skaka allt mer, vilket givetvis är negativt för hela unionen.
Politisk instabilitet och växande budgetunderskott pressar Frankrike allt hårdare, vilket gör att investerare söker sig till andra marknader. EU står inför en osäker framtid där hög inflation, energikris och en fragmenterad politisk miljö gör att flera ekonomer spår fortsatt motvind för unionen under de kommande åren.
Uppåt för pundet
Så med högre tullar i sikte för EU, och Frankrikes och Tysklands regeringar som har kollapsat, kan pundet håva in förlorat territorium.
Analytikerna tror att Bank of England kommer sänka räntan i landet tre gånger fram till slutet av nästa år, där styrräntan då landar på 4 procent.
“Den envist höga inflationen inom den brittiska tjänstesektorn talar för en försiktig räntepolicy från Bank of England”, säger Elias Haddad, marknadsstrateg på investmentbanken Brown Brothers Harriman, till The Telegraph.
Större sänkning inom EU
Markanden förväntar sig samtidigt att ECB kommer sänka räntan hela sex gånger under samma period – ner till 1,75 procent.
“Som en kontrast innebär den politiska paralyseringen i Frankrike och Tyskland att ECB måste göra det tyngsta arbetet för att stödja eurozonens ekonomi”, säger Haddad.
Läs även:
Tung tisdag för Sverige – kronan och börsen backar. Dagens PS
SHB: Budget-stöket Europas största utmaningar. Dagens PS
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.
Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.