Dagens PS

Europas industri rasar medan Kinas fabriker rusar

Europa
Flera stora europeiska ekonomier har det kämpigt och tillverkningsindustrin i eurozonen bidrar inte precis till någon bättre stämning. (Foto: Michael Probst/AP/TT)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 02 dec. 2024Publicerad: 02 dec. 2024

Största tullhotet från Trump är riktat mot Kina – ändå övertygar Kinas tillverkningsindustri just nu medan Europas faller som en sten.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Makrosiffrorna från Kina, om att tillverkningsindustrin går bättre än väntat, blev bränsle för Asienbörserna på måndagen, som Dagens PS rapporterat med hänvisning till amerikanska CNBC.

Kinas PMI-siffra är exportdriven

De kinesiska fabrikernas uppsving under november hänger ihop med ett uppskruvat tempo av exporten från världens näst största ekonomi innan Trumps USA-tullar mot Kina träder i kraft, men även stimulanser från regimen i Peking ligger bakom tillverkningsindustrins uppgång i Kina, enligt Reuters som konstaterar att den europeiska tillverkningsindustrin inte har samma medvind.

Den föll tvärt om kraftigt i november, allt medan Kinas motsvarande industri uppvisar sin kraftiga expansion på fem månader, enligt statistiken.

Dock uppges den inhemska efterfrågan i Kina vara fortsatt svag.

ANNONS

Senaste nytt

Blytungt för både Tyskland och Frankrike

Men om vi håller oss till Europa är det alltjämt USA:s tillträdande president Donald Trump som är det stora orosmolnet, eller rättare sagt hans aviserade tullar som väntas påverka hela den globala handeln negativt.

I sammanhanget är det viktigt att framhålla flera av Europas största länder redan har det kämpigt ekonomiskt.

Reuters uppger att tillverkningsindustrin i Tyskland, euroområdets största ekonomi, var fortsatt “fast förankrad i kontraktivt territorium” under november.

ANNONS

Under samma månad, som den nu aktuella makrostatistiken för eurozonen omfattar, noterade Frankrike “den brantaste nedgången i nya order sedan den första vågen av covid-19-pandemin 2020”, framgår det.

Frankrike är Europas näst största ekonomi efter ledande Tyskland.

Läs mer: Frankrikes kris, Tysklands hopp och Europas osäkra framtid Dagens PS

Dystert i icke EU-medlemmen Storbritannien

Storbritannien, som står utanför EU men också tillhör giganterna ekonomiskt i Europa, upplevde å sin sida “den kraftigaste nedgången på nio månader” i PMI för november.

Sedan mitten av 2022 har Europas inköpschefsindex PMI, som är en viktig konjunkturmätare, legat under 50-strecket. En siffra över 50 är lika med tillväxt, och under 50 innebär det omvänt att det är kontraktion.

I november sjönk PMI för tillverkningsindustrin i euroområdet, som sammanställs av S&P Global, till 45,2 från 46,0.

Sverige mot strömmen: Det slår gnistor om svensk industri Dagens PS

Europa står långtifrån tillväxt

ANNONS

Även om siffran för den europeiska tillverkningsindustrin nu var i linje med prognos är den långt under 50-strecket, konstaterar Reuters.

I Asien, där Kina släppte sina PMI-siffror i helgen, rapporteras det om ökade fabriksaktiviteter även från Sydkorea ocdh Taiwan, och det är Kinas tillverkningsindustri som ger sina grannländer bränsle.

Läs även: Slakt på Tysklands ståljätte – drabbar 11 000 Dagens PS

Läs också: Svag ekonomi sänker fransk inflation Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS. Har tidigare varit kriminalreporter, allmänreporter, nyhetschef på dåvarande Miljöaktuellt och chefredaktör för en branschtidning.

ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]