Dagens PS

Europa rustar för handelskrig

Europeisk flagga över en bild med röda och blåa containrar.
Europa rustar för handelskrig. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 12 juli 2024Publicerad: 12 juli 2024

Efter årtionden av globalisering och ökad handel har världskartan börjat byta skepnad. En alltmer splittrad värld har tvingat Europa att tänka om kring sitt beroende av bland annat Kina och Ryssland. Nu laddar man för ett nytt handelskrig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

USA och Europa har länge åtnjutit stora vinster av att kunna bedriva en relativt öppen världshandel – men på sistone har man tvingats att tänka om på kort varsel, skriver The Economist.

Den senaste marknaden att dras in i handelskriget är elbilarna, där tullar och begränsningar väntar för de kinesiska elbilstillverkarna som vill exportera till EU.

Tullarna ska variera från bolag till bolag, beroende på hur stort inflytande den kinesiska staten har, och hur man samverkar med EU:s undersökningar.

Europeiska biltillverkare står mot handelskrig

Draget är kontroversiellt.

Tyska biltillverkare fruktar Kinas reaktion och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz vill se en tullavgift som motsvarar Kinas nivå på 15 procent.

Kina har redan meddelat att man undersöker EU:s regler och överväger hur man ska svara.

Före detta EU-komissionären Cecilia Malmström säger att samtal om tullarna kommer att inledas i höst, men att man i bästa fall sänker nivåerna.

Kina kommer inte att möta unionens krav och EU vill visa att man kan vara tuffa.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Handelskrig med USA?

Elbilskriget är troligen bara ett smakprov på de handelskrig som ska komma. Näst på tur kan vara USA, om Donald Trump väljs till president och inför 10 procent gillar på alla importvaror.

EU har redan svarat att man kommer att svara med hämndtullar på populära europeiska varor som motorcyklar och whisky.

EU tar strid för WTO

Politiken som EU planerar att föra kommer att vara kompatibel med WTO:s regelverk. Handelsorganisationen är viktigare för EU än för USA, Ryssland, Indien och Kina som ogillar den här typen av multilaterala regelverk – man kan säga att EU försvarar en sårbar institution.

Det betyder att det kan bli svårt att stå fast vid principerna om konflikterna eskalerar, då ett regelverk sällan fungerar om bara en av parterna har tänkt följa det.

Målet med EUs handelskrig

Europa vill använda tullar för att förhandla fram bättre villkor, som man gjorde med amerikanskt aluminium och stål.

Det kan ske med kinesiska elbilar, men att förhandla efter ett handelskrig är svårt och om Trump återvänder kan det blir omöjligt.

ANNONS

Läs mer:

Kinas röda linje: “Provocera oss inte”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS