EU ser nu möjligheter att använda 33,8 miljarder euro av frysta tillgångar från den ryska centralbanken, för att bygga upp Ukraina igen – men förslaget är kontroversiellt.
EU: Så ska Ryssland tvingas betala kriget
Mest läst i kategorin
EU:s medlemsländer har fått information om att unionen anses ha laglig befogenhet att tillfälligt utnyttja minst 33,8 miljarder euro av frysta ryska centralbankstillgångar, pengar som kan användas för att bygga upp Ukraina igen efter kriget.
EU-tjänstemän undersöker nu möjlighetern att investera beslagtagna tillgångar på det här sättet.
“Är genomförbart”
En sådan plan ska vara juridiskt genomförbar under vissa villkor, enligt EU-källor.
Tillgångarna får inte exproprieras, det ska finnas ett uppsägningsdatum och vara klart att kapitalbelopp och ränta någon gång ska betalas tillbaka till Ryssland. Det är några av villkoren, enligt Bloomberg.
Men planen är mycket preliminär och möts med stor skepsis samt en oro för vilken typ av prejudikat man skapar.
Vill se Ryssland betala
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har sagt att hon vill få Ryssland att betala för förstörelsen som följt på dess dess invasion “med de frysta tillgångarna från oligarker och dess centralbanks tillgångar.”
Krävs G7-samarbete
Vissa EU-jurister ser det här som genomförbart medan andra sägs vara mer försiktiga utifrån komplexiteten i insatsen. Dessutom, påpekar man, måste alla planer genomföras i samarbete med G7-länderna.
Samtidigt påpekar man en annan risk med att ta över och förvalta ryska tillgångar. Om tillgångarna förlorar i värde under förvaltningen måste det kompenseras via EU:s budget eller av medlemsländerna.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.