Kalabaliken globalt som Trumps tullpolitik utlöst mynnar inte ut i någon finanskris, bedömer bankchefer, beslutsfattare och tillsynsmyndigheter. Läs mer om det i vår morgonbrief.
Ekonomiska eliten tonar ned risk för finanskris


Mest läst i kategorin
Banktoppar tonar ned risk för finanskris
Trots handelskriget och marknadsturbulensen som USA:s president Donald Trump dragit i gång hävdar bankchefer och beslutsfattare på ett IMF-möte att det inte är någon stor risk för en ny finanskris.
Banktopparna, politiker och tillsynsmyndigheter konstaterar att världen lyckats navigera genom svåra ögonblick tidigare och genom att banker tillfört betydande kapital under det senaste året visar bankerna också upp en motståndskraft.
Samtidigt betonar man vikten av att upprätthålla höga standarder och kloka regleringar i finanssektorn för att undvika finansiell instabilitet, och stödja ekonomi tillväxt på samma gång.
“Det har lugnat ner sig i dag. Marknaderna har inte kollapsat”, säger Kristin Forbes, professor i global ekonomi och ledning vid Massachusetts Institute of Technology, i en IMF-panel på torsdagen.
“Den goda nyheten är att det har gått bra hittills, men det är en varning om att vi vill behålla smarta regleringar av finanssektorn. Jag skulle säga att man ska vara försiktig med eventuella avregleringar inom den finansiella sektorn”, tillägger professorn.
Standard Chartereds ordförande Jose Vinals, säger så här till Bloomberg Television:
“Osäkerheten vi har är mycket hög, men det kanske inte är unikt”. (Bloomberg)
Senaste nytt
Norges statsminister: USA kan pressa Ryssland
Norges statsminister Jonas Gahr Störe har varit på besök i Vita huset och träffat USA:s president Donald Trump.
Högst upp på dagordningen för samtalen stod fredsförhandlingarna kring kriget i Ukraina. Trump tror att han har en överenskommelse klar med Ryssland och att det nu gäller att övertyga Ukrainas president Zelenskyj.
Bland annat vill Trump ge den av Ryssland ockuperade Krimhalvön till Ryssland, något som Zelenskyj sagt att han omöjligt kan gå med på.
Norges statsminister Jonas Gahr Störe uppger att han i samtalen med Trump underströk vikten av att sätta press på Ryssland. (Ekot)
SD: Låt fler lämna Sverige – minska arbetslösheten
“Väldigt många av de här människorna som har kommit till Sverige och inte etablerat sig bör återvända till sina hemländer”, säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i SVT:s 30 minuter.
Enligt SCB är hälften av den nära halv miljon personer som går arbetslösa utrikes födda. Med höjt återvandringsbidrag kan fler människor lämna Sverige, då minskar arbetslösheten, föreslår Sverigedemokraterna, SD.
Den svenska arbetslösheten är den högsta på 15 år. (SVT)
Vilseleder Kristersson oss om klimatpolitiken?
Riksdagens konstitutionsutskott, KU, frågar nu ut statsminister Ulf Kristersson (M) på begäran av oppositionen om han för svenskarna bakom ljuset när det gäller regeringens klimatpolitik och som inte når målen.
Har statsministern brutit mot klimatlagen och regeringsformen, det vill oppositionspartierna har svar på.
“Regeringen har med andra ord inget lagligt mandat att förvrida fakta och presentera utsläppsökningar som utsläppsminskningar”, skriver Centerns Richard Nordin i sin anmälan, där han påpekar att regeringen är förpliktigad att följa lagen. (TT)
Vd:ar i USA varnar för dyrare varor av tullarna
Nu varnar flera vd:ar som företrädar stora amerikanska företag som American Airlines, PepsiCo, Procter & Gamble med flera för att Trumps föränderliga tullar skrämmer konsumenterna och tvingar fram prishöjningar.
Samtidigt bönfaller bilindustrin den amerikanska presidenten att ompröva sitt beslut om tullar på bildelar.
Det ska sägas att en del vd:ar är för Trump-administrationens handelstullar medan andra dömer ut dem helt. (The Wall Street Journal)
Uppåt på Wall Street och grönt i Asien
De asiatiska börserna skuggar de tre ledande amerikanska börserna, som samtliga steg i går på bland annat lättnader i USA:s tullretorik mot Kina.
Just nu, strax före klockan 07 svensk tid, stiger japanska Nikkei 225 med 1,83 procent, Hang Seng i Hongkong står på plus med 1,36 procent medan Kinas CSI 300 bara är mer marginellt upp.
I Sydkorea avancerar Kospi med 0,97 procent.
Australiens börsindex S&P/ASX 200 är stängt för helgdag.
Under gårdagen avslutade det amerikanska börsriktmärket S&P 500 med en uppgång på 2,03 procent, tekniktunga Nasdaq Composite ökade 2,74 procent och industritäta Dow Jones stängde upp med 1,23 procent. (CNBC)
Intels nye vd: Vi har ingen Quick fix
Lip-Bu-Tan, ny vd för Intel, utlovar inga snabba lösningar på företagets problem. Teknikjätten, som nu tillverkar chip, var ett gång en bjässe inom sitt segment men har sedan inte lyckats hänga med i svängarna och förnyat sig.
“Det finns områden vi behöver förbättra och det finns inga snabba lösningar”, säger Lip-Bu-Tan under torsdagens samtal med investerare.
Intels årliga intäkter har sjunkit med 30 procent från toppen 2022. De senaste fem åren har bolagets aktie fallit med nästan två tredjedelar. (Fortune)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.