Ekonomen Mariana Mazzucato hävdar att konsulter från McKinseys och Deloittes saknar expertis inom de områden som de ger råd inom.
Ekonom: Toppkonsulter saknar expertis
Mest läst i kategorin
När organisationer står inför utmaningar tar de in outsiders med specialkunskaper och nya idéer, de kostar mycket men stannar inte länge och betalar för sig genom att förbättra effektiviteten, det skriver Financial Times.
Vad vet egentligen konsulterna?
Men vad vet egentligen dessa utomstående strategikonsulter från McKinsey, Bain, Boston Consulting och Deloitte?
Kritiker säger att deras idéer ofta är sådana som HR-avdelningen redan har tänkt på och att det finns några fullständiga katastrofer, som McKinseys arbete med att främja opioider.
Konsulter, som påstås ha tagits in för korta projekt verkar dock aldrig lämna. Mariana Mazzucato, ekonom från University Collage London tar sig an en intellektuell strid.
Senaste nytt
Konsultbolagen hämmar regeringar
Det senaste årtiondet har Mariana Mazzucato ibland fört en ensam kamp för att rehabilitera statens rykte som en ekonomisk motor.
Hon hävdar i sin senaste bok, The Big Con, skriven tillsammans med Rosie Collington, att konsultbolag hämmar regeringars förmåga.
Hon berättar att den stora väckarklockan för henne var Brexit-förberedelserna eftersom konsulter fanns överallt.
Den brittiska regeringen spenderade nästan 1 miljard pund , (I dag cirka 12,59 miljarder kronor) på strategikonsulter och andra konsulter under 2019 till 2020.
Tricksar med självförtroende
Mariana Mazzucato och Rosie Collington kritiserar de stora redovisningsbyråerna, som Deloitte, som utför delar av statens kärnfunktioner.
The Big Con i bokens titel handlar inte om ett brott utan om ett trick med självförtroende, Mariana Mazzucato hävdar att konsultbolag vet mindre än de hävdar.
Hon menar att de kostar mer än de verkar kosta och att de på lång sikt förhindrar den offentliga sektorn att utveckla intern kapacitet.
Den privata sektorn vet inte bäst
“Vi är inte emot konsulter. Problemet är när en industri inte incitament att få regeringen att vara oberoende. En terapeut som har sin klient i terapi för alltid är uppenbarligen inte en särskilt bra terapeut”, säger hon till Financial Times.
Mariana Mazzucato oroar sig för att det finns en ovilja att investera i själva byråkratin. Hennes arbete går emot teorin att den privata sektorn vet bäst.
“Under de senaste femtio åren har Chicago-skolans typ av ekonomi, new public management, public choice-teori, på något sätt minskat vår tro på vad regeringen kan göra”, säger hon till Financial Times
Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.
Läs mer: AI kan ta över: Här är listan på yrkena i farozonen
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.