Dagens PS

Egyptiska pund fortsätter störtdyka

Egyptiska pund
Egyptiska pund är en av de valutor som gått sämst i år, och i fjol. Foto: Unsplash
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson
Uppdaterad: 05 apr. 2023Publicerad: 05 apr. 2023

Egyptiska pund är en av de valutor i världen som förlorat mest i värde under 2022 och 2023. Och fallet verkar inte vara över ännu.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den värsta dagen i valutans historia var den 4 januari i år. Regeringen är darrande nära bankrutt och fick ett stödpaket från Internationella valutafonden, IMF för motsvarande 3 miljarder dollar. Förtroendet för landets inhemska valuta rasade och har fortsatt att rasa sedan dess.

MISSA INTE: Pensionsfonder stryks – tusentals pensionärer tappar 75 procent

Egyptiska pund störtar

Egyptens pyramider

En egyptisk sevärdhet som heter duga: Pyramiderna. Foto: Simon Berger

Sedan den första januari har det egyptiska pundet förlorat mer än nästan någon annan valuta på jorden. I februari var årstakten på inflationen, dvs jämfört med 12 månader innan, 31,9 procent. Och det är matpriserna och drivmedel som kostar mest jämfört med i fjol.

Många vautor på jorden har tappat i värde sedan Ryssland invaderade Ukraina. De två största valutorna är euron och den amerikanska dollarn, som stärkts i förhållande till de små valutorna. Även den kinesiska valutan har hållt sig stadig medan den ryska rubeln tappat stort.

ANNONS

Senaste nytt

Många svaga valutor

Den svenska kronan och andra mindre valutor i Skandinavien har inte heller stått sig särskilt bra på den internationella marknaden.

Men de egyptiska slantar du har kvar i byrålådan sedan semesterresan någon gång innan pandemin har tappat nästan hela sitt värde.

ANNONS

Sedan januari i fjol har det egyptiska pundet tappat över 60 procent i köpkraft.

Det innebär att en egyptier bara får ungefär en dryg tredjedel så mycket som i fjol för samma hundrapundssedel. Och analytiker tror att den kommer fortsätta att falla.

Nu får man 30,85 brittiska pund för en egyptisk pund.

Den valuta som tappat mest i värde i världen är det libanesiska pundet. Den har tappat 70 procent av sitt värde bara i år. Venezolanska bolivar och zimbabwianska dollar har också tappat stort. Iranska rialer är femte värst, och egypten på sjätte plats.

Kopplade till ekonomiska problem

“Kraftiga fall i penningvärde är inget nytt”, säger Steve Hanke som är ekonomiprofessor vid John Hopkins universitet, som intervjuats av CNBC.

De kraftiga fallen är ofta kopplade till djuplodande problem i ekonomin i landet. Så är fallet i alla de ovan nämnda länderna, och därför spås inte någon snar utväg ur den nedåtgående spiral som valutorna hamnat i.

ANNONS

Och det samma kan därför sägas om den egyptiska valutans framtid.

Folkrikaste landet

Egypten är Mellanösterns och Nordafrikas mest befolkade land, och importerar stora mängder vete över medelhavet från Ukraina. Den importen har strypts och vetepriset på världsmarknaden steg i rekordfart i fjol.

Inflationen misstänks fortsätta till sin högsta punkt någon gång under tredje kvartalet i år.

För dig som vill turista

För dig som svensk som funderar på att få en billig semester nu när de egyptiska slantarna är så lågt värderade, gör klokt i att kolla UD:s avrådan från resor till delar av Egypten först. Ladda ner appen och slå på notiser, eftersom råden kan ändras snabbt.

Läs mer om valuta och Egypten:

Egyptens cybervapen

ANNONS

Damen korsade Afrika i en Toyota

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

Bilbo Göransson
Bilbo Göransson

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]