Svenska kriminella fortsätter använda staden Dubai för penningtvätt och terrorfinansiering. Internationella myndigheter ryter ifrån på skarpen.
Dubai svartlistas för penningtvätt och terrorkonton
Mest läst i kategorin
Många av världens penningtvättsutredningar leder förr eller senare till Dubai, i den Förenade Arabemiraten. Landet är en knytpunkt för penningtvätt på grund av den dåliga insynen från omvärlden vad gäller de finansiella transaktionerna i landet, samtidigt som den lokala finanspolisen misslyckas med sina åtaganden enligt internationella direktiv.
Central för penningtvätt
Redan i fjol varnade svensk finanspolis för transaktioner för penningtvätt via bland annat Dubai. Penningtvätt innebär överföringar som ska göra det svårt eller omöjligt för myndigheter som exempelvis polis att spåra kriminellas ekonomiska förehavanden, intäkter och utgifter.
Senaste nytt
EU:s finansmyndigheter går till attack – mot Dubai
Den 17 mars beslutade EU-komissionen att svartlista Dubai. EU-komissionens då nya direktiv mot penningtvätt har till uppgift att överse finansiella transaktioner och kontakter – samt synliggöra samt om möjligt förhindra kriminella överföringar. Det påverkar samtliga banker i Sverige och Europa.
Dubai är ett av de sju emirat som utgör Förenade Arabemiraten. Det är ett litet furstendöme till ytan, men utgör en ekonomiskt mäktig aktör internationellt.
Även G7 ryter ifrån
Även FATF, som är en annan internationell myndighet som verkar för att motarbeta penningtvätt och kriminella transaktioner, följde upp beslutet från EU med ett eget sanktionsmeddelande i somras.
Formellt sett sattes Förenade Arabemiraten upp på listan över länder med behov av “utökad övervakning”, uppgav FATF den 23 juni.
Förenade Arabemiraten samarbetar med både EU och FATF i arbetet mot penningtvätt, men har inte kommit nått tillräcklig framgång, menar myndigheterna.
I G7 ingår Frankrike, Italien, Japan, Kanada, Storbritannien, Tyskland och USA.
Så går det till
För att genomföra penningtvätten använder kriminella sig av internationella betalningsnätverk, med eller utan avancerad teknisk infrastruktur. Det är inte ovanligt att man använder sig av både elektroniska och kontanta transaktioner i ett radband av överföringar som villar bort korten.
“Finanspolisens analys har visat att både avsändare och mottagare av transaktionerna har kopplingar till länder på Afrikas Horn, företrädelsevis Somalia, och i vissa fall Kenya, Uganda och Förenade Arabemiraten. Avsändarna är lokaliserade i Sverige”, skriver polisen på sin hemsida.
Våldsbejakande extremism och kriminella gäng
“Överföringarna har ofta kopplingar till extremism och annan kriminalitet hos både företagen själva och hos kunderna som använder betaltjänsterna”.
I och med överföringarna finns risk för brott mot terrorfinansiering och våldsbejakande extremism – men även medhjälp till kriminella gäng som vill sopa bort spåren mellan sina ofta dyra livsstilar och de skumma metoder man använt för att skansa till sig pengarna från början.
Läs mer om penningtvätt:
Google Cloud lanserar AI-verktyg mot penningtvätt – Dagens PS
Binance i blåsväder: Misstänks för penningtvätt – Dagens PS
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat privatekonomi.
Senaste nytt
Rätt företagsförsäkring online på ett ögonblick
Lika enkelt att köpa företagsförsäkring som det är att shoppa kläder. Se ditt pris direkt!
Ge årets julgåva till forskningen – så får du vårt hjärta
Ge årets julgåva till Hjärt-Lungfonden, så får du vårt hjärta i form av ett elegant diplom, ett digitalt julkort och en e-postsignatur.