Industritäta Dow Jones på Wall Street i New York är snubblande nära att göra sitt sämsta resultat under en aprilmånad sedan 1932. Läs mer om det och vår nyhetsbrief i övrigt.
Dow Jones på väg mot sämsta april sedan 1932


Mest läst i kategorin
Dow Jones på väg mot sämsta april sedan 1932
Under börshandeln på måndagen på Wall Street i New York tappade Dow Jones Industrial Average nästan 1 000 punkter. Det amerikanska börsindexet uppges nu vara på väg sitt sämsta resultat under en aprilmånad sedan 1932. Det visar statistik från Dow Jones Market Data.
Samtidigt visar siffror från Bespoke Investment Group att det breda börsriktmärket S&P 500:s resultat sedan invigningsdagen nu är det sämsta för någon president hittills, och dessa data går tillbaka till 1928 i tiden.
“Oro för handelsrestriktioner och utsikterna att president Trump ska avskeda Federal Reserves ordförande Jerome Powell har fått investerare att förbereda sig för större förluster framöver. Företagens resultatrapporter rullar in, tillsammans med chefernas tullsänkta utsikter för de kommande månaderna. Få tror att administrationens förhandlingar med handelspartners kommer att ge resultat tillräckligt snabbt för att lätta på spänningen”, skriver WSJ. (The Wall Street Journal)
Senaste nytt
Harvard stämmer Trump-administrationen
USA-presidenten Donald Trump har radat upp krav på ansedda Harvard universitet, bland annat att ledningen ska bytas.
Men det högst respekterade lärosätet har vägrat böja sig för kraven.
Som straff för det har Trumps administration fryst statliga anslag till Harvard på 2,2 miljarder dollar. Nu svarar Harvard med att stämma Trump-administrationen och tillbakavisar i stämningsansökan påståenden om att universitet underblåser antisemitism och diskriminering och tvärtom motarbetar den typen av yttringar.
Harvard anser att Vita huset ägnar sig åt “godtyckliga” och nyckfulla” handlingar, och en talesperson för Vita huset svarar enligt nyhetsbyrån AP att universitet haft ett skattemässigt privilegium som det nu är slut med. (SVT)
Så önskade påven bli ihågkommen
Efter påven Franciskus död samlades på måndagen på annandag påsk tusentals troende katoliker på Petersplatsen i Rom för att be Rosenkransbönen för den bortgångne påven.
Nu kommer också uppgifter om att påven endast önskade sig en enkel begravning med en enkel gravsten som inte skvallrar om att han var påve.
Den italienska tidningen La Repubblica rapporterar att påven antagligen begravs på lördag. Från och med i dag, tisdag, är en tre dagar lång landssorg utlyst i Italien. (Ekot)
Trump-attackerna många under påsken
Den amerikanska regeringen under ledning av Donald Trump har ägnat en stor del av påsken åt att angripa Fed-chefen Jerome Powell.
Detta får stor inverkan på investerarna, som redan har ett svagt förtroende för amerikanska tillgångar på grund av Trumps tullpolitik.
“Det är väldigt riskabelt att ge sig på riksbankschefen”, säger Arne Bigsten, seniorprofessor i nationalekonomi vid Göteborgs universitet, och får medhåll av Ola Olsson, professor i nationalekonomi, också vid Göteborgs universitet:
“Alla okonventionella, för att inte säga korkade policyförslag, påverkar förtroendet”. (Dagens Nyheter)
Trumps memecoin studsar upp kraftigt
USA-presidenten Trumps personligt stödda kryptovaluta memecoin har överraskande stigit med 10 procent sedan försäljningslåsningen hävts. Det är under den gångna helgen, sedan i fredags, som memecoin gjort sitt kraftfulla avancemang i värde sedan ytterligare 40 miljoner memecoin släppts ut i handeln.
Memecoin lanserades i samband med Trumps andra installation som president och när fler memecoin nu kom i omlopp var förväntan att det skulle dra ner kryptovalutans värde. Det blev motsatt effekt. (Fortune)
Farligt läge med svagare dollar
Centralbanker uppges vackla om de ska devalvera sin valuta eller inte när den amerikanska dollarn försvagas. Hittills i år har dollarindexet sjunkit med mer än 9 procent. Även statsobligationer i USA märker av en flykt.
Samtidigt har andra valutor stärkts mot dollarn, särskilt den japanska yenen, den schweiziska francen och euron, men även den svenska kronan.
Valutadevalvering kommer sannolikt att vara ett mer aktivt övervägande på tillväxtmarknader, särskilt i Asien, säger Nick Rees, chef för makroforskning på Monex Europe.
“Tillväxtmarknader står inför hög inflation, skulder och kapitalflyktsrisker, vilket gör devalvering farlig”, säger Wael Makarem, finansmarknadsstrateger som leder på Exness. (CNBC)
På onsdag hålls nya fredssamtal i London
På onsdag håller USA samtal med ukrainska och europeiska tjänstemän i London för att diskutera ett avtal för att stoppa Rysslands invasion av Ukraina.
USA:s förslag är att lätta på sanktionerna mot Ryssland och att Rysslands kontroll över Krim erkänns.
Detta uppges leda till att frontlinjen i kriget i praktiken blir fryst.
Ukrainas ledare Volodymyr Zelenskyj har gång på gång understrukit att han inte tänker gå med på att avstå territorium till den ryska invasionsmakten. Den ryske presidenten Vladimir Putin har sagt sig vara villig att överväga ett förslag för att undvika attacker mot civila mål. Putin ska också ha deklarerat att han är öppen för bilaterala samtal med Ukraina. (Bloomberg)

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Utbildad journalist med 35 år i yrket och med gedigen erfarenhet från kvällspress, lokaltidningar, den kristna tidningen Dagen och Sveriges Radio. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.