När Turkiets valuta lira sjunker med ytterligare 9 procent den här månaden är oron stor för att en djup ekonomisk kris väntar. Något som kan kosta landets president Tayyip Erdogan ett omval, rapporterar Reuters.
Djup ekonomisk kris hotar Turkiet
Mest läst i kategorin
Det ekonomiska läget i Turkiet är alltjämt ansträngt sedan landets valuta nu fallit med ytterligare 9 procent och totalt sett minskat med 20 procent i år. Något som i kombination med omvärldens stigande priser på livsmedel och energi hotar att försätta landet i djup ekonomisk kris.
Det kan också komma att kosta president Tayyip Erdogan mer än så. Om hans regering inte lyckas vända trenden är sannolikheten stor att det påverkar han utsikter till omval.
Inflation på 70 procent
Hittills har de turkiska myndigheterna kunnat avvärja krisen genom att bland annat skapa speciella bankkonton, så kallade KKM, med syftet att skydda sparare och företag från stora förluster när liran faller.
Man har även sålt av valutareserver och kan se att turismen börjar komma på fötter, vilket i bästa fall kan inbringa 15-20 miljarder.
Likväl ligger inflationen nu på 70 procent och fortsätter stiga, vilket påminner många om förra årets turbulens, som enligt vissa investerare riskerar att upprepas om Turkiet förlorar ytterligare kontroll över situationen.
Politiska utspel
Utöver en kraftigt sjunkande valuta och skyhöga priser på livsmedel och energi som slår hårt mot ekonomin stiger samtidigt oron kring Turkiets politiska utspel, som bland annat rör ett potentiellt svenskt respektive finskt Nato-medlemskap, vilket Dagens PS tidigare kunnat rapportera om.
En infekterad fråga där president Erdogan bland annat anklagat de nordiska länderna för att skydda förbjudna kurdiska separatister, vilket fått västerländska investeringsbanker att förutspå ytterligare fall i landets valutareserv och ännu sämre förutsättningar för de turkiska hushåll som redan i dag går på knäna.
Faktorer som i sin tur lämnar ett val nästa år som kan gå precis hur som helst, skriver Reuters.
Läs även: Erdoğan vägrar fortsatt ”terrorismstödjande” länder till Nato
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Redaktionschef på Dagens PS som bland annat bevakar världen, företag och privatekonomi.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.