Dagens PS

Det kan ta åratal för Ukraina att gå med i EU

Ukraina EU
Ukrainsk flagga med EU-loggan infälld, från Euromaidan-protesterna 2014. (Foto: Sergei Poliakov/AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 04 apr. 2022Publicerad: 04 apr. 2022

Ukraina vill gå med i EU, men det är en process som kan ta väldigt lång tid – regler är ju regler är budskapet från Bryssel.

ANNONS

Mest läst i kategorin

Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj signerade den 28 februari Ukrainas officiella ansökan att gå med i den Europeiska Unionen. Han bad också om ett “snabbspår”, samtidigt som Kyiv anfölls av ryska trupper och det fortfarande var oklart om Ukraina skulle kunna försvara huvudstaden.

Försvaret av Kyiv kan konstateras ha fungerat väl en dryg månad senare, men något snabbspår in i EU har Zelenskyj inte fått. Unionen har inte gjort sig känd för att arbeta snabbt eller skala ner byråkratin – när Ukraina 2013 förhandlade ett “samarbetsavtal” med EU var dokumentet på 2135 sidor med regler om det mesta, inklusive specifikationer om kvaliteten på pappret som ska användas i officiell korrespondens, skriver The Economist.

Ukraina vill ha åtagande från EU

Regler är regler, är budskapet från EU angående Ukrainas eventuella medlemskap. Dessa stipulerar att aspirantmedlemmar måste anta decennier av beslut från EU om allt från hur mat märks till hur banker regleras. Detta för att ens bli en kandidat för medlemskap, vilket Ukraina ännu inte är.

The Economist skriver att antagligen tror inte ens Volodomyr Zelenskyj på att Ukraina ska bli EU:s 28:e medlem omedelbart. Men Ukraina vill ha ett åtagande att om de genomför de nödvändiga reformerna under de kommande åren, kommer landet att tillåtas att bli medlem i EU-klubben. Samtidigt har massor av ukrainare dött både under Euromaidan-protesterna 2014 och kriget just nu för landets ambition att bli mer europeiskt och ta sig ur situationen där de är under Rysslands stövel.

Zelenskyj fortsätter ta upp frågan

Östeuropeiska länder som Polen, Tjeckien och Slovakien trycker på för ett sådant åtagande, men för att EU ska kunna släppa in ytterligare en medlem krävs godkännande av samtliga 27 nationella parlament. Begränsat stöd från länder som Nederländerna, Danmark och Frankrike gör att EU just nu sagt att de ska “stödja Ukraina i att fortsätta sin europeiska väg” – något The Economist kallar för “diplomatiskt tal för absolut ingenting”.

Europeiska ledare som Frankrikes president Emmanuel Macron och Nederländernas premiärminister Mark Rutte vill göra gällande att det är viktigare att ge Ukraina stöd här och nu än inleda långsiktiga processer. Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj verkar dock inte hålla med – tidningen poängterar att det är minst sagt en man som har rätt mycket på gång just nu, men ändå återkommer han om och om igen till frågan om EU-medlemskap för sitt land.

Läs även: EU-medlemskap för Ukraina diskuteras ”kommande dagarna”

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
Dagens PS - en del av newstechbolaget RLVNC

Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB)
– Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.

Läs mer här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Då kan ditt barnsparande bli olagligt

Barnsparande behöver inte bara vara en kärlekshandling – det kan även vara ett sätt att ge dina barn en stabil start i livet. Men vad händer när det lilla sparkontot växer till sig och når gränser du kanske inte visste fanns? Med lite planering och kunskap kan du undvika oönskade överraskningar och samtidigt maxa deras […]