Kronan har haft en stark inledning på året, vilket fått många att hoppas på lägre priser i butikerna. Men verkligheten är mer komplicerad – och räddningen för hushållens ekonomi låter vänta på sig.
Den starka kronan har fortfarande inte hittat till matkassen


Mest läst i kategorin
I en tidigare artikel på Dagens PS noterade vi hur kronan återvände till styrkepositioner mot både euron och dollarn. Och när inflationssiffrorna för mars presenterades kunde vi konstatera en välbehövlig lättnad för svensk ekonomi.
Men en starkare krona har hittills inte medfört billigare mat – trots att det medfört sänkta kostnader för svenska producenter och importörer. Den som väntar på något gott (och billigt) får vänta längre.
Läs mer: Styrkebesked för Sverige: Inflationen överraskar i mars. Dagens PS
Starka kronan dröjer för konsumenter
Nya siffror från SCB visar att producentpriserna sjönk med 3,5 procent i mars jämfört med februari. Förklaringen? Kronans rally och lägre priser på energi.
Men som Viktor Munkhammar påpekar i en analys på Dagens Industri – livsmedelspriserna i var oförändrade trots kronans styrka. “Det tyder på att pristrycket fortfarande är högt globalt”, skriver han.
Det betyder att för hushållen, som lägger en växande del av inkomsten på mat, dröjer den lättnaden. Infläkningen i producentledet måste först slå igenom på grossistnivå och slutligen i butik.
Med andra ord har den starkare kronan en positiv inverkan – men det tar lång tid för den att få genomslag för oss som väntar på billigare mat i butikerna.

Faktaruta: Hur påverkar starka kronan inflationen?
- En starkare krona gör importerade varor billigare.
- Detta bör dämpa konsumentprisökningar över tid.
- Effekten är starkast för energivaror och elektronik.
- Matvaror påverkas mindre eftersom pristrycket är globalt.
- Effekten syns först efter flera månader.
Senaste nytt
Inflationen har bromsat – men osäkert läge kvarstår
Enligt Riksbankens senaste kommentar har inflationen sjunkit – men pristrycket på vissa varor och tjänster, däribland livsmedel, är fortfarande för högt.
“Inflationen är på väg nedåt, men den är ännu inte tillbaka vid två procent”, konstaterar Riksbanken och betonar att det finns en osäkerhet kring hur snabbt och kraftigt inflationen fortsätter att avta.
Kopplat till kronan innebär det att även om valutan håller sig stark, kan globala faktorer som klimatpåverkan, handelskrig och råvarubrist hålla uppe priserna på mat länge än.
Långsam resa för lägre priser
Producentprisindex är känt för att leda konsumentprisindex – men med fördröjning.
Som Munkhammar påpekar sker prisanpassningar i konsumentledet gradvis, och dessutom varierar takten stort mellan olika varor. Energipriser kan falla snabbt, medan livsmedel, som involverar långa leveranskedjor, tenderar att vara segare.
Medan vissa varor kan bli billigare relativt snart, ser matnotan alltså ut att ligga kvar på höga nivåer en bra bit in i året.
Läs mer: Guldet rusar – men kronan äter upp vinsten. Realtid

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Nyfiken redaktionschef som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.