Georgien och Armenien har dragit nytta av kriget i Ukraina genom att massivt öka handeln med Ryssland. Nu risker länderna att straffas av väst.
De har tjänat på Rysslands krig – kan straffas nu
Mest läst i kategorin
Georgien och Armenien har båda ekonomier som blomstrar i spåren av kriget i Ukraina.
Orsaken är, naturligtvis, att länderna kunnat öka handeln med Ryssland markant, något som nu kan slå tillbaka när länderna riskerar att straffas av såväl EU som G7-länderna, skriver CNBC.
De två före detta Sovjet-staterna vid Rysslands södra gräns nådde en tvåsiffrig tillväxt under 2022.
Georgiens ekonomi växte med 10,1 procent medan Armenien hade en tillväxt på 12,6 procent, enligt Internationella valutafonden.
Utnyttjar läget
Orsaken är solklar.
”Anledningen till att vi inte har bromsat så mycket som vi kunde, har varit att vi utnyttjade att Ryssland blev satt på undantag av resten av världen,” säger Mikheil Kukava, chef för ekonomisk och social politik vid en georgisk tankesmedja, till CNBC.
Västledare har i omgångar slagit larm om att länder som Armenien, Georgien, Kazakstan och Turkiet används för att kringgå sanktioner mot Ryssland.
I sin senaste prognos noterade Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling, EBRD, att sådana länder utvecklas som handelspartner för det isolerade Ryssland.
Senaste nytt
”Ökat dramatiskt”
“Exporten från Europeiska unionen, Storbritannien och USA till Centralasien och Kaukasus ökat dramatiskt, vilket tyder på uppkomsten av “mellanhandel”, varvid varor exporteras till centralasiatiska ekonomier och sedan säljs vidare till Ryssland”, skriver EBRD i sin rapport.
Ryssland är nu Georgiens näst största handelspartner på importsidan och den tredje största när det gäller export.
Samtidigt är Ryssland Armeniens största handelspartner vad gäller både import och export.
Kirgizistan, Tadzjikistan och Azerbajdzjan, såväl som andra länder i regionen, har också noterat en ökning av handeln med Ryssland under det senaste året, visar IMF-data.
”Möjlighet – och risk”
“Ändrade handelsmönster i regionen är en möjlighet, men också en risk”, påpekade Subir Lall, IMF:s biträdande direktör för Mellanöstern och Centralasien, under en briefing tidigare denna månad.
Geostatdata visar att bilar, bensin och ospecificerade “andra råvaror” står för den stora majoriteten av Georgiens ryska handel på generell basis.
Särskilt anmärkningsvärt är att antalet fordon, flygplan och fartyg som exporterades till Ryssland fyrdubblades 2022.
Egna sanktioner?
De växande handelsflödena har fått EU och allierade nationer att diskutera hur man ska få de här länderna att upphöra med att kringgås sanktionerna mot Ryssland – eller att smälla till dessa länder själva via sekundärsanktioner.
En talesperson för EU-kommissionen säger till CNBC att man nu arbetar med att “upptäcka omdirigeringen av handelsflöden från vissa tredjeländer som fungerar som möjliga inkörsportar till Ryssland.”
Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har tidigare sagt att EU:s nästa sanktionspaket mot Ryssland ska slå ned på försök att kringgå tidigare sanktioner.
Stora belopp
EBRD uppskattar nu att sådan “mellanhandel” står för omkring 4-6 procent av den årliga bruttonationalprodukten i Armenien och Kirgizistan.
“För Armenien är det en absolut prioritet att följa sanktionerna”, säger Armen Nurbekyan, armenska centralbankens andrechef, till CNBC.
“Vi är i en region som är väldigt turbulent, så vi vet vad det innebär att vara runt länder som är under sanktioner, och jag tror att vi har varit ganska framgångsrika i att styra vår ekonomi på ett sätt så att vi håller oss borta från de problematiska fallen”.
Han erkände att den procentuella ökningen i efterfrågan på särskilt avancerade tekniska delar från Ryssland hade varit “ganska stor”, men sa att det berodde på att nivåerna hade börjat från en låg bas.
Nästa paket oklart
Västländerna har ännu inte specificerat hur deras nästa omgång sanktioner ska se ut eller när de kan träda i kraft. Vissa analytiker säger dock att utsikterna till att själva drabbas kan få de aktuella länderna att ompröva sin lojalitet.
“Vi måste avvänja oss från detta beroende av den ryska ekonomin,” säger Mikheil Kukava.
“Detta är ett parialand och ekonomiskt beroende av dem betyder att vi inte kommer att kunna handla med EU och USA och västländerna. Tillväxten måste komma från handel med dem, snarare än med Ryssland, poängterar han.
Det gäller, naturligtvis, särskilt nationer som vill in i EU och Nato.
Georgien ansökte om EU-medlemskap i mars 2022, en vecka efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, och arbetar mot kandidatstatus.
Landet har dessutom, tillsammans med Ukraina, deklarerat sin ambition att bli medlem i Nato.
Gör det värre
Armenien har aldrig lämnat in någon ansökan om medlemskap, och andra centralasiatiska länder skulle inte vara berättigade att gå med i EU.
“Vi lägger bränsle på elden genom att intensifiera denna handelsrelation med Ryssland”, avslutar Mikheil Kukava något uppgivet.
Läs även: Georgien slopar lag om ”utländska agenter”
Läs även: Så hjälper de Ryssland lura sanktionerna
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.