Vi borde alla bry oss om vad som händer i Kina, för det kommer att påverka oss alla. Ekonomiska faror och den kinesiske presidenten Xi Jinpings svar på dem kommer att påverka Kina först och främst, men problem i Kina kan skapa problem överallt i år och nästa år.
De fyra största hoten mot Kinas ekonomi
Mest läst i kategorin
Världen är med rätta fokuserad på de grymheter som begås av Ryssland i Ukraina, och Kinas val att stå med Ryssland anstränger globaliseringens kopplingar. Men Kinas ekonomiska utmaningar går utöver kriget.
Hoten mot Kinas utsikter ökar inom fyra distinkta områden, enligt en artikel från CNBC av William R. Rhodes, vd för William R. Rhodes Global Advisors, tidigare ordförande och vd för Citibank, och författare till ”Banker to the World: Leadership Lessons from the Front Lines of Global Finance″; och av Stuart Mackintosh, verkställande direktör för den ideella organisationen The Group of Thirty.
Fastighetssektorn
Det kinesiska fastighetsraset fortsätter. En fallerande fastighetssektor bådar dåligt för ekonomin som helhet. Ekonomer har visat att de flesta lågkonjunkturer antingen är relaterade till aktie- eller bostadsaffärer. När bostadspriserna väl skakar och börjar falla vet vi effekten av skulder på nedgångar i bostadspriserna.
Nolltolerans mot Covid
I dag, när viruset muterar och sprider sig snabbt, kan dessa åtgärder vara mer kostsamma. En ökning av fall i Shanghai till cirka 20 000 per dag förra veckan fick staden att stängas, vilket utlöste medborgarnas ilska och 26 miljoner invånare sattes i karantän. Shanghai enbart bidrar med 4 procent av Kinas bruttonationalprodukt och är dess största hamn.
Om efterfrågan i Kina försvagas kan alla utanför landet också känna av det. Det är oklart om centralregeringen är villig eller kapabel att svänga från nolltolerans till ett nytt tillvägagångssätt – även om en sådan förändring framstår som alltmer nödvändig för utomstående.
Riskfyllda externa lån
Räntorna stiger när den utvecklade världen försöker hålla tillbaka inflationen. Många lån som ingår i Pekings Belt and Road Initiative belastar inte bara balansräkningar i låginkomstländer över hela världen, utan kommer också att belasta Kinas banker med misslyckade lån. Det kommer i sin tur att påverka de ekonomiska resultaten för dessa banker, som är nyckelkanaler för kinesiska inhemska investeringar, företag och ekonomi.
Rysslands invasion av Ukraina
Globaliseringen – motorn som driver Kinas ekonomi – riskerar att stanna under trycket från pandemin och Rysslands krig med Ukraina. Försörjningskedjor sträcks ut och bryts, eller så rekonstrueras de med nya vägar och länkar. Kinas ledare måste fråga sig om deras politiska stöd för ett avtagande, svagt och oförutsägbart Ryssland är värt mer för Kina än en sammanlänkade värld där alla konkurrenter är överens om allmänna regler och normer. Alla tjänar på en sådan global arkitektur.