Den europeiska centralbanken ECB väntas gå före USA när det kommer till att lätta på penningspolitiken. Årets andra sänkning av styrräntas tros komma nu på torsdag, och är bara en av många räntesänkningar som väntas i höst.
De fallande räntornas höst – ECB är näst på tur
Mest läst i kategorin
På torsdag meddelar styrelsen för ECB, den europeiska centralbanken, hur hög områdets viktigaste styrränta ska vara. Marknaderna har ställt in sig på en sänkning på minst 25 punkter, vilket skulle innebära att man sänker ränta före USA, rapporterar Bloomberg.
Under de senaste åren har styrräntorna varit betydligt högre än på länge för att försöka bekämpa den kraftigt ökade inflationen som följde efter Rysslands invasion av Ukraina. Men nu är inflationen betydligt lägre – och ekonomierna är hårt pressade.
Två sänkningar till från ECB i år
Bloomberg rapporterar att ännu en räntesänkning väntas från ECB senare i vinter, men flaggar för att den inte lär vara förannonserad.
“Vi förväntar oss ytterligare en sänkning från ECB med 25 punkter i december. Men den ökade takten för regionens löneökningar och inflation i tjänstemarknaden innebär troligen att ECBs ledning undviker att uttala sig om det i förväg”, säger David Powell, en senior analytiker på Bloomberg.
Torsdagens sänkning skulle landa inlåningsräntan, som alltså är den mest signifikanta styrräntan, på 3,5 procent – samma nivå som i Sverige. Men i Sverige pratas det om ytterligare sänkningar på 75 punkter bara i år.
En höst av sänkta räntor
Bekämpningen av inflationen går åt rätt håll i många av de länder som chockhöjt sina styrräntor efter en lång tid av ovanligt låga räntor. Därför inväntas också räntebeskeden världen över med stor spänning.
För svensk räkning är nästa räntebesked planerat till den 25:e september.
En eventuell räntesänkning hänger delvis på hur Sveriges inflationssiffror för augusti såg ut. Siffror som presenteras nu på torsdag. Om inflationen är fortsatt låg så talar det för att Riksbanken går vidare med ännu en sänkning.
Fakta: Räntebesked att hålla koll på i höst
Torsdag 12 september: Europeiska centralbanken (ECB)
Fredag 13 september: Rysslands centralbank
Onsdag 18 september: Indonesiens centralbank, USA:s centralbank Federal Reserve (Fed), Brasiliens centralbank
Torsdag 19 september: Norges centralbank, Storbritanniens centralbank Bank of England, Turkiets centralbank, Sydafrikas centralbank
Fredag 20 september: Kinas centralbank (1-5-åriga räntor), Japans centralbank
Tisdag 24 september: Australiens centralbank
Onsdag 25 september: Riksbanken
Torsdag 26 september: Mexikos centralbank
Onsdag 2 oktober: Islands centralbank
Onsdag 9 oktober: Indiens centralbank
Fredag 11 oktober: Sydkoreas centralbank
Källa: TT / Bloomberg
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.