Larry Fink, vd för världens största fondförvaltare Blackrock, manar till lugn i stormiga tider – och riktar samtidigt ett ovanligt starkt budskap: Frukterna från kapital måste fördelas mer rättvist.
Därför vill fondjätten se en jämnare fördelning av världens kapital

Det årliga vd-brevet skakar om i en värld präglad av oro, geopolitisk turbulens och ekonomisk nervosite.
Finansvärldens mest uppmärksammade dokument
Det är ett av finansvärldens mest uppmärksammade dokument, det årliga investerarbrevet från Larry Fink, vd för Blackrock.
Med drygt 11 biljoner dollar under förvaltning är Blackrock inte bara en kapitalförvaltare, utan en global ekonomisk maktspelare. När elefanten rör sig, darrar marknaden.
Läs mer:
Från paria till hjälte – så vände han Trump. Realtid
I årets brev, som sträcker sig över 27 sidor, skriver Fink inte bara till sina investerare, han talar till hela det ekonomiska systemet.
I en tid präglad av inflation, ränteturbulens och politiska ytterligheter väljer han att lyfta blicken och påminna om det som han menar byggt vår moderna värld: kapitalismen.
Senaste nytt
Kapitalismen måste ta större ansvar
Men det är inte ett blint försvar. Tvärtom. Fink är tydlig med att systemet, för att överleva, måste vinna tillbaka allmänhetens förtroende.
En nyckel till det? Att vinsterna från världens kapital inte koncentreras till ett fåtal – utan sprids bredare.
Kapitalismen har lyft miljarder människor ur fattigdom men systemet riskerar att förlora sin legitimitet om det inte upplevs som rättvist.
Det är ett budskap som sticker ut, inte minst från ett amerikanskt finansbolag som länge kritiserats för att driva vinstmaximering på bekostnad av sociala värden.
Men Fink har under senare år återkommande rört sig i riktning mot ett mer värderingsstyrt ledarskap. Tidigare brev har lyft fram hållbarhet och klimatrisker som centrala faktorer för långsiktig avkastning.
Ett nytt kapitel för världens kapital
Årets budskap kan tolkas som ett nytt kapitel i denna utveckling – en påminnelse om att marknadsekonomin inte är ett självgående system, utan beroende av social stabilitet och politisk legitimitet.
Läs mer:
Wall Streets finansjättar på kollisionskurs. Realtid
Att brevet kommer just nu är inte en slump. Den globala ekonomin präglas av osäkerhet: krig i Europa och Mellanöstern, räntebesked som skakar börserna och ett stundande amerikanskt presidentval där Donald Trump återigen dominerar rubrikerna.
En röst många lyssnar till
I det klimatet blir Finks röst till något av ett ankare för långsiktiga investerare.
Ekonomer och strateger har under de senaste månaderna upprepat samma mantra: sitt still i båten, tänk långsiktigt, undvik panik.
När samma budskap kommer från finansvärldens mest inflytelserika aktör ger det en extra tyngd.
Men i en mediecykel där Trump dominerar rubrikerna är risken att Finks nyanserade analys drunknar i bruset.
Budskapet riskerar att drunkna
Det vore olyckligt. För även om brevet inte bjuder på konkreta placeringsråd, pekar det ut en riktning som kan få betydande konsekvenser – både på marknaden och i den politiska debatten.
Och kanske är det just det som gör årets brev så kraftfullt.
Det påminner om att förvaltniing av kapital kapital inte bara handlar om procent och prognoser, utan i grunden om vilket samhälle vi vill bygga.
Läs mer:
Blackrocks vd: Pensioner hotas. Dagens PS
“Vi måste byta rädsla mot hopp” Dagens PS