Dagens PS

Därför är inflationen fortfarande USA:s största bekymmer

Därför är inflationen fortfarande USA:s största bekymmer
Inflationen ställer till det för många, både ekonomiskt och känslomässigt. (Foto: Unsplash)
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson
Uppdaterad: 23 okt. 2024Publicerad: 23 okt. 2024

Inflationen fortsätter att vara ett av de största orosmomenten bland amerikaner, trots att lönerna i genomsnitt har hängt med i prisökningarna och arbetslösheten är låg. Vad är det som gör att inflationen skapar så mycket frustration?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En undersökning från Pew Research Center visar att allmänheten ser inflationen som ett av USA:s största problem – mer problematiskt än vapenvåldet, brottsligheten och sjukvården.

Detta trots att inflationen sjunker, arbetslösheten är låg och att jämställdheten ökar. Amerikanerna har det till och med bättre ställt ekonomiskt än de hade innan priserna ökade under pandemin.

Så varför är så många fortfarande upprörda över inflationen? Den frågan ställer sig Aki Ito i Business Insider.

Emotionell påverkan av inflationen

Inflationen påverkar oss inte bara ekonomiskt utan även känslomässigt, skriver hon. Trots att priserna stabiliseras och ekonomin förbättras, undviker många anställda att be om löneökningar på grund av den konflikt det kan skapa med arbetsgivaren.

En studie med 3000 arbetstagare visade att 79 procent accepterade den lön de erbjöds, och endast 21 procent försökte aktivt höja sin lön. Människor verkar alltså avsky konflikter så mycket att de hellre lämnar pengar på bordet än att stå upp för sig själva. 

Missa inte: Inflationens rester: Miljoner går hungriga. Dagens PS

Undersökningen visar att medianarbetaren är villig att ge upp 1,75 procent av sin lön för att slippa ångesten och besväret med att förhandla. 

“De flesta av oss verkar hellre låta inflationen köra över oss än att sätta press på vår chef”, konstaterar Ito.

ANNONS

Omprövar värdet av våra jobb

Anledningen till att inflationen gör oss så upprörda är just detta. Den får oss att reflektera över vår arbetssituation, över relationen vi har med våra arbetsgivare och de komplexa känslorna som uppstår när det är dags för lönesamtal.

I en normal ekonomi, när inflationen är låg, behöver vi inte tänka på de här sakerna i samma utsträckning, menar skribenten. 

“Men när höga priser börjar äta sig in i våra lönekuvert tvingas vi ompröva värdet av vårt arbete – och hur hårt vi är beredda att kämpa för det. Vår reaktion på inflationen handlar inte om priset på ägg. Det handlar om kostnaden för en konflikt.“

Läs vidare:
Så vet du om drömjobbet erbjuder en bra lön – och inte. Dagens PS
Nästa president kan behöva svika vallöften: “Kommer vara panka”. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

Sarah Carlsson
Sarah Carlsson

Reporter på Dagens PS via nyhetsbyrån Finwire.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS