Dagens PS

Danmark ser grönt – bönder måste återställa 400 000 hektar skog

Danska bönder
Danska bönder kommer att behöva ställa om 15 procent av sin åkermark till skog och våtmarker för att bidra till landets klimatmål. (Bild: Canva)
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist
Uppdaterad: 22 nov. 2024Publicerad: 22 nov. 2024

Danmark sticker ut hakan rejält i kampen för en hållbar värld. Nu satsar man stort på att ställa om 15 procent av landets lantbruksareal till skog och våtmarker.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Danska staten har bestämt att lantbrukare i Danmark ska ställa om delar av sin odlingsmark till skog och våtmarker. Så mycket som 10 procent av hela landets yta, eller 400 000 hektar, ska lämnas tillbaka till naturen, rapporterar Fast Company.

Det hela är en del av landets plan på att dra ner på utsläppen av koldioxid – där landets jordbruk står för en orimligt stor del.

Fält ska bli skog och våtmarker i Danmark. (Bild: Canva)

Världens mest ambitiösa plan

Danmark går längre än något annat land i sitt försök att minska utsläppen från mattillverkningen, som står för en fjärdedel av världens utsläpp globalt.

“Detta verkar vara den första seriösa planen som någon har gått med på, med riktiga pengar och verklig skärpa för att minska jordbruksutsläppen,” säger Tim Searchinger, senior forskare vid Princeton.

Danmark strävar efter ett betydligt ambitiösare klimatmål än de flesta andra. Man vill dra ner på koldioxidutsläppen med 70 procent till 2030, jämfört med nivåerna 1990. Och den politiska viljan är stark nog för att kunna lyckas.

“Inom dansk politik brukar partier hålla sig till politiska överenskommelser, även över valen,” säger Torsten Hasforth, chefsekonom vid Concito, en grön tankesmedja baserad i Köpenhamn.

Klimatets osjungna hjälte – havet vår sista chans. Dagens PS

Stora satsningar på haven kan vara vår bästa, och kanske enda, chans att nå de mer ambitiösa målen i kampen mot klimatkrisen.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Skog bästa lösningen för bönder i Danmark

Medan planerna för en grön energisektor har varit lättare att ta fram, med satsningar på förnybar energi, har lantbruket bjudet på större utmaningar för ett grönt Danmark. Men i takt med att utsläppen minskar i andra sektorer blir också det något åldrade danska lantbruket en allt större del av det danska utsläppet.

Grönt danmark
Grönt Danmark pressar bönderna. (Bild: Canva)

Searchinger beskriver lite raljant Danmark som en massa landsbygd med en enda storstad där ett läkemedelsbolag och en fraktjätte står för stora delar av ekonomin. Lantbruket står bara för en procent av landets BNP, men snart kan det också stå för upp till 75 procent av landets utsläpp.

Bönderna med på Danmarks gröna plan

Jordbruksindustrin i Danmark har samverkat med miljöorganisationer och staten för att hitta en överenskommelse för hur man skulle kunna bidra till landets ambitiösa klimatplan.

Bland annat införs skatter som skapar incitament för att sänka utsläppen för mejeri- och köttproduktion. Men den stora grejen är omställningen av jordbruksmark till skog och våtmarker.

En stor del av Danmarks jordbruksmark används för att odla grödor som blir djurfoder snarare än mat till människor. Att återföra en del av marken till naturen syftar också till att minska djurhållningen, eftersom import av djurfoder är dyrare. Av Danmarks 2,6 miljoner hektar jordbruksmark ska cirka 15 procent återställas till natur.

Återställda våtmarker och skog, som avverkades för århundraden sedan, kan bidra till att binda mer koldioxid. Mindre jordbruksmark innebär också minskat användande av gödningsmedel, en stor källa till utsläpp.

ANNONS

Det finns dock en risk att Danmark kan börja importera mer mat, exempelvis sojabönor från Brasilien, vilket kan orsaka negativa effekter i andra länder. Enligt experten Tim Searchinger borde fler politiska åtgärder införas för att hantera detta. Trots dessa risker ser han planen som stark och påpekar att den undviker kontroversiella metoder som regenerativt jordbruk, vilket inte alltid lagrar koldioxid långsiktigt.

“Det handlar om att få in mer koldioxid i landskapet på ett verkligt sätt,” säger Searchinger. Planen fokuserar på konkreta åtgärder som att återställa naturen och minska utsläpp på ett hållbart sätt.

Svenskt kapital banar väg för AI-läkemedel

Kinnevik leder just nu en miljardinvestering i ett AI-drivet bolag som utmanar traditionell läkemedelsutveckling. Företaget har redan påbörjat flera kliniska tester.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

Edvard Lundkvist
Edvard Lundkvist

Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]