Dagens PS

Chefsekonom varnar för chock i USA-ekonomin

USA
Trump ska göra "America great again", men priset hotar att bli högt för amerikanarna med de skyhöga handelstullarna mot Kina. (Foto: Chinatopix via AP/Brandon Bell/Pool via AP/TT/montage)
Ola Söderlund
Ola Söderlund
Uppdaterad: 20 nov. 2024Publicerad: 20 nov. 2024

Om scenariot slår in, där Trumps tullar är orsaken enligt Morgan Stanleys chefsekonom, står USA inför en långvarig ekonomisk press.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ända in i 2026 riskerar handelstullarna i kombination med annan politik som Trump aviserat att dämpa USA:s tillväxt, befarar Morgan Stanleys globala chefsekonom Seth Carpenter, berättar CNBC.

Om tullarna införs med omedelbar verkan kan det leda till en “stor negativ chock” för den amerikanska ekonomin, enligt farhågorna som Carpenter ger uttryck för i en intervju med CNBC:s Sri Jegarajah vid sidan av Morgan Stanleys årliga Asia Pacific Summit i Singapore.

Tullar på upp till 100 procent

Donald Trump som nu gör comeback i Vita huset har flaggat för en generell tull på 10 till 20 procent på all import till USA.

Där utöver har han sagt att extra tullar på mellan 60 och 100 procent ska gälla för varor som importeras från Kina.

“Det är helt klart att tullarna driver upp inflationen. Det är mycket tydligt att tullarna är en bromskloss för tillväxten i USA, inte bara för de länder som tullarna införs på”, säger Morgan Stanleys tungviktare Seth Carpenter till den amerikanska nyhetskanalen.

ANNONS

Senaste nytt

USA:s konsumenter och företag får betala

Mark Malek, CIO på mäklarfirman Siebert, konstaterar även han att Trumps föreslagna tullar på kinesiska importvaror ihop med Bidens 100-procentiga tullar på kinesiska elbilar, samt övriga tullar som Trump vill införa drabbar en rad sektorer hårt med högre inflation och där kostnaderna då sannolikt spiller över på konsumenterna, varnar han.

The Wall Street Journal rapporterar att amerikanska företag nu tar höjd för Trumps tullhot genom att bunkra upp med importerade varor från Kina och planera för att höja priserna.

ANNONS

Flera av företagen har verksamheter i Kina och funderar på att flytta tillverkningen till andra länder.

Fortfarande är Kina, skriver WSJ, världens största exportland och USA är dess största köpare.

Företagare: “Känns som att vi straffas”

“Amerikanska företag köpte kinesiska varor för ungefär 430 miljarder dollar förra året, där datorer och elektroniska produkter utgjorde den största delen”, uppger tidningen.

Det finns, framgår det, en skepsis mot att Trump verkligen lyckas genomföra sina extrema tullhot på kinesiska importvaror. Ekonomer på Goldman Sachs, som WSJ hänvisar till, tror att procentsatsen snarare stannar på 20 procent.

En av flera amerikanska företagare som uttalar sig i artikeln kommenterar Trumps Kinatullar så här:

“Det känns som att vi straffas eftersom det egentligen inte finns någon annanstans för oss att vända oss inrikes. Vi har egentligen inget annat val än att betala dem”.

Läs även: ECB-chefen skarpa varning: Vi halkar efter Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier. Bevakar i huvudsak börs- och finansmarknaden för Dagens PS.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS