Dagens PS

Calmfors: Högre inflationsmål eller högre statsskuld

Calmfors
Lars Calmfors, nationalekonom samt professor eremitus i internationell ekonomi vid Stockholms universitet. (Foto: Anders Wiklund/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 aug. 2024Publicerad: 02 aug. 2024

En stagnerad samhällsekonomi och lidande hushåll. För att komma ur den rävsaxen rekommenderar professor Lars Calmfors i en intervju med Affärsvärlden två alternativ framåt – högre inflationsmål eller en högre statsskuld.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Lars Calmfors, professor emeritus i nationalekonomi, föreslår att höja inflationsmålet på 2 procent som styr Riksbankens verksamhet.

“Det skulle kunna höja nivån på den neutrala nominella räntan vilket skulle ge större fallhöjd för styrräntan och därmed centralbanken större handlingsutrymme i en kraftig lågkonjunktur”, säger Calmfors till Affärsvärlden.

Enligt Fisher-effekten kommer högre inflation på sikt leda till att den nominella räntan höjs, förklarar Calmfors, som dock finner det osannolikt att Sverige ensamt höjer inflationsmålet om inte andra länder gör detsamma.

Ett mer realistiskt förslag är att ta bort överskottsmålet och höja statsskulden genom investeringar i samhällsekonomin.

“Jag har argumenterat för att finanspolitiken bör läggas om och bli mer expansiv”, säger Calmfors till Affärsvärlden.

Även detta skulle leda till en högre nominell ränta över tid – så det är inte förslag som bör kombineras enligt Calmfors.

“Jag skulle inte rekommendera att göra båda sakerna samtidigt. Det skulle nog bli lite väl magstarkt för marknaden och riskera att försvaga kronan ytterligare”, säger han till Afv.

Läs även: Calmfors: Så måste Riksbanken sänka räntan (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS