Dagens PS

Buffett: Världens börser är nu rätt värderade

Warren Buffett
Enligt Warren Buffett och hans viktigaste nyckeltal, den så kallade Buffett-indikatorn, är nu världens börser nu normalt värderade. Men några få undantag. (Foto: TT)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 16 okt. 2022Publicerad: 16 okt. 2022

Det gick fort. Men nu är det faktiskt ett faktum. Efter årets kraftiga börsras är världens börser nu rätt värderade. Till och med lite undervärderade. I alla fall om man utgår från mästerinvesteraren Warren Buffetts favoritnyckeltal, den så kallade Buffett-indikatorn.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

BNP och börvärdet följs åt

Utgångspunkten är att börsen är en spegelbild av ekonomin och det samlade börsvärdet bör vara i paritet med bruttonationalprodukten (BNP).

Det gäller såväl på landsbasis som för hela världen. Historiskt har det här måttet fungerat utmärkt för att på en helikopternivå bedöma huruvida börsen varit för högt respektive för lågt värderad.

BNP och det samlade börsvärdet har också följts åt genom historien. Avvikelser har rättats till.

Börserna nu rätt värderade enligt Warren Buffetts indikator

Källa: Bloomberg

USA sticker ut….

På senare år när börsen har rusat har dock kurvorna glidit isär. Men nu är det harmoni igen, åtminstone sett till världens samlade börsvärde relativt världens samlade BNP. Men det gäller inte alla länder.

I USA är börsvärdet fortfarande 143 procent av USA:s BNP. Men det var inte länge sedan det var 200 procent.

Liksom Sverige

ANNONS

Samma sak i Sverige. Här ligger börsvärdet på 142 procent av BNP, alltså väldigt snarlikt USA.

Nu finns det en hel del faktorer som kan förklara och motivera skillnader, men som en snytkalkyl har värderingsmodellen fungerat förvånansvärt bra genom åren.

Relaterade artiklar:

Prognosmakarna – inflationen snart två procent igen. Dagens PS

 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Bostadsmarknad och framtiden för köpare – enligt analytikern

Efter en turbulent period präglad av stigande räntor och sjunkande priser börjar Sveriges bostadsmarknad visa tecken på återhämtning. År 2022 präglades av en kraftig nedgång i både bostadsförsäljningar och priser, till stor del drivet av de ökande räntekostnaderna. Men nu, med signaler om stabilisering och potentiella räntesänkningar framöver, börjar marknaden långsamt hitta tillbaka. Frågan är: […]