Nu är det snart dags igen – en budgetkris väntar i USA. Republikerna vill tvinga demokraterna till förhandlingsbordet genom att använda sig av reglerna kring budgettaket.
Budgettaket i USA ger rubriker igen – kris kan vänta
Mest läst i kategorin
Statsskulden i USA, samt den lagligt föreskrivna taket för mängden ny skuld som den federala regeringen kan utfärda, är tillbaka i rubrikerna.
Det amerikanska systemet fungerar som så att kongressen (parlamentet) sätter ett tag för hur mycket den amerikanska regeringen får låna. USA:s kreditvärdighet är utmärkt, så det är en politisk fråga mer än en ekonomisk sådan.
Nu försöker republikanerna, som har majoritet i Representanthuset som är kongressens ena kammare, använda sig av budgettaket för att tvinga demokraterna och president Joe Bidens administration till stora budgetnedskärningar.
Taket har funnits sedan 1917
Budgettaket har funnit sedan 1917, men var mest en formalitet i nästan ett århundrade. De stora striderna kring budgettaket började 2011, då republikanerna använde sig av reglerna (och hotet om att USA skulle misslyckas med sina skuldbetalningar och därmed gå i konkurs) för att tvinga den dåvarande presidenten Barack Obama till förhandlingsbordet.
Det var delvis framgångsrikt, eftersom Obama och republikanerna kom överens om gränser för statliga utgifter. Under den republikanska presidenten Donald Trump var budgettaket inte en stridsfråga, och det höjdes eller åsidosattes tre gånger.
Vill tvinga till eftergifter
Nu sitter det återigen en demokrat i Vita huset och republikanerna har kontroll om representanthuset. Då är striden tillbaka. Republikanerna vill tvinga presidenten och hans parti till eftergifter, och demokraterna protesterar kraftigt.
“Den tidsperiod som extraordinära åtgärder kan pågå är föremål för avsevärd osäkerhet, inklusive utmaningarna med att förutsäga betalningar och intäkter från USA:s regering månader in i framtiden. Jag uppmanar respektfullt kongressen att agera snabbt för att skydda USA:s fulla förtroende och kredit”, säger USA:s finansminister Janet Yellen enligt New York Times.
Läs även: Fed-topp: Så mycket måste räntan upp
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.