Dagens PS

Bråk i Sydkinesiska havet hotar världshandeln

Sydkinesiska havet
Fartyg från Filippinernas kustbevakning i Sydkinesiska havet. (Foto: AP/TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 11 okt. 2024Publicerad: 11 okt. 2024

Eskalerande konflikter i Sydkinesiska havet skrämmer slag på analytiker – en tredjedel av världshandeln går nämligen igenom området.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sydkinesiska havet är ett omstritt område, omringat av Kina, Taiwan, Filippinerna, Vietnam, Indonesien, Thailand, Malaysia och Kambodja, där många gör anspråk på olika öar och områden. De senaste veckorna har spänningarna eskalerat med flera sammandrabbningar.

Filippinerna protesterar

Filippinernas president Ferdinand Marcos Jr. har anklagat Kina för trakasserier och skrämseltaktik mot filippinska fartyg och för att ha riktat lasrar mot filippinska flygplan.

Marcos Jr. tryckte på frågan om att under ett regionalt möte begär att förhandlingarna om en uppförandekod för Sydkinesiska havet påskyndas.

Vietnams utrikesministerium anklagade också nyligen Kina för att ha utfört en “våldsam attack” mot vietnamesiska fiskebåtar.

Kina aggressiva med “gråzons”-taktik

Vad är då så farligt med småbråk på havet? En tredjedel av världens frakt går genom området. Kina, Japan och Indien är alla beroende av frakt genom området, och det är tre av världens största ekonomier.

“Sydkinesiska havet är den mest värdefulla sjöfartsleden i världen i termer av värdet av handeln som passerar genom den”, säger Marko Papic, global geo-makrostrateg på BCA Research, till CNBC.

Det är framför allt Kina som är aggressiva i sina anspråk. Men det rör sig inte om direkt krigföring, utan sådant som analytiker kallar för “gråzons”-taktiker.

ANNONS

“Gråzonstaktik, hur oroande de än är, är ett exempel på Kinas önskan att salami-skära salami sig igenom Sydkinesiska havet, inte skjuta sig igenom”, säger Richard Heydarian, politisk rådgivare och universitetslektor i internationella frågor vid University of the Philippines till CNBC.

Läs även: Eskalering i Sydkinesiska havet: “Piratfasoner” (Dagens PS)

Läs även: Kollisioner och vattenkanoner när konflikten eskalerar (Dagens PS)

Läs även: Kina släpper loss hemligt vapen: “Upprätthåller lagen” (Dagens PS)

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]