Dagens PS

Ny statistik: Börsbolagens vinstprognoser ska ned 30 procent

"Det finns inget dåligt väder - bara dåliga kläder" är ett slitet uttryck. Detsamma gäller börsen. Fast det förutsätter att börsbolagens vinstprognoser är hyggligt i linje med verkligheten vilket nedan statistik visar att de inte är. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 28 sep. 2022Publicerad: 28 sep. 2022

Vinstvarningar har nu blivit vardag på såväl Stockholmsbörsen som utomlands. Och det är naturligt. När ekonomin saktar in, som är fallet i detta nu, ska vinsterna göra detsamma.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det finns en korrelation däremellan som är finansiellt axiom.

Risk för felinvesteringar

Men trots att signalerna i makrostatistiken är uppenbar pekar vinstprognoserna fortfarande upp i såväl Sverige som i utlandet.

Det brukar visserligen vara en viss eftersläpning men risken finns att investerare tar rådande vinstprognoser för givet och gör affärer på felaktiga grunder.

Stark korrelation

Det publicerades nyligen färsk statistik i The Macro Compass över hur utlåningen utvecklas inom G5 (Frankrike, Storbritannien, Japan, Tyskland, USA) vilket borde få fart på vinstrevideringarna.

Den visar att krediterna faller i relation till bruttonationalprodukten (BNP). Förändring i kreditgivning har historiskt visat sig vara en bra indikator på hur vinsterna utvecklas för börsbolagen.

Källa: TheMacroCompass.substack.com

Vinsterna ned 30 procent

ANNONS

Den gula cirkeln visar hur vinsterna för bolagen noterade på indexet S&P500 har stigit respektive sjunkit vid stora förändringar i kreditgivningen.

Nu är åtstramningen över 5 procent av BNP vilket är större än under finanskrisen 2008. Då föll vinsterna med 30 procent.

Det kan jämföras med vinstprognoserna för 2023 i USA som fortfarande är upp 7,5 procent.

Relaterade artiklar:

Warren Buffetts okända strategi. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]