Storbritanniens premiärminister Boris Johnson tappar greppet om makten i landet efter lögner om fester – kan avsättas vilken dag som helst, enligt The Economist.
Boris Johnson tappar greppet om makten i Storbritannien
Mest läst i kategorin
I en lång ledartext daterad den 22 januari, alltså nu på lördag (då The Economist papperstidning kommer ut), skriver tidningen att oavsett om han blir avsatt om dagar, veckor eller inte alls så har premiärminister Boris Johnson tappat greppet om makten i Storbritannien för att han är en lögnare.
Det rör sig om vad som i Storbritannien kallas för “partygate.” Premiärministern förnekade först att hans personal inte hade fester under lockdown 2020. När han blev motbevisad så förnekade han att han visste om dem. När det visade sig att han varit på en av festerna så sa han att han inte förstod att det räknades som fester. Och när det påstods att han hade blivit varnad att de gjorde det, verkade han antyda att han missförstod reglerna som hans egen regering hade utarbetat, skriver tidningen.
Boris Johnson har “känsla av berättigande”
The Economist menar att lögnerna från Boris Johnson följer ett mönster som han haft enda sedan tiden då han arbetade som journalist, då han ska ha ljugit för sina redaktörer. De dömer också ut honom för en “brist på seriositet” kring utövandet av regeringsmakten och hans “känsla av berättigande, som säger att det finns en regel för honom och hans folk och en annan för alla andra.”
The Times rapporterar också om att en toppolitiker i det konservativa regeringspartiet anklagar regeringen för att utöva utpressning mot de sju konservativa parlamentsledamöter som lämnat in en misstroendeförklaring för att få bort Boris Johnson. Han uppmanar de utsatta att gå till polisen.
Kan avsättas av parlamentet – eller partiet
Det konservativa partiet har en majoritet på 48 ledamöter i parlamentet, då det behövs så många avhoppare för att Boris Johnson inte längre ska sitta säkert. Även om han själv inte avgår självmant eller avsätts av parlamentet så finns ett annat troligt scenario – att han utmanas internt i partiet om ledarskapet, och avsätts på samma sätt som Margaret Thatcher 1990.
“Hur som helst, han kontrollerar inte längre ödet för sitt eget premiärministerskap”, summerar The Economist.
Läs även: Boris Johnson kan tvingas avgå: ”Ljuger”
Läs även: Bibliska plågor för britterna: ”Hårda tider väntar”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Dagens PS är en del av RLVNC (Relevance Communication Nordic AB) – Noterat på Nordic SME sedan 2017. RLVNC är ett svenskt newstech-bolag som, med hjälp av en datadriven teknikplattform, erbjuder kostnadsfria och kvalitativa nyheter, främst inom ekonomi, näringsliv och börs.