Dagens PS

Biden signerar förordning – nationell nödsituation

Joe Biden
USA:s president Joe Biden tror inte att Kina tänker invadera Taiwan i nuläget. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 10 aug. 2023Publicerad: 10 aug. 2023

Kinas handels- och utrikesministerium reagerar starkt på en ny förordning som begränsar USA:s utländska investeringar i teknik.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu pågår en eskalerande kapplöpning om global överlägsenhet inom teknik som både ger ekonomiska konsekvenser och konsekvenser inom nationell säkerhet, det rapporterar CNBC.

Problematiska invvesteringar

USA:s president Joe Biden varnade på onsdagen för att vissa amerikanska investeringar kan bidra till utveckling av känslig teknik och produkter i länder som utvecklar dem för att motverka USA och dess allierade.

Han sade att han tycker att problematiska länder är engagerade i omfattande, långsiktiga strategier som styr, underlättar eller stödjer framsteg inom känslig teknik och produkter som behövs för sådana länders militär, underrättelsetjänst samt övervaknings- eller cyberkapacitet.

Han kallade situationen för en nationell nödsituation.

ANNONS

Senaste nytt

Skrev under förordning

På onsdagen skrev Joe Biden under en förordning som begränsar USA:s investeringar och expertis inom mikroelektronik, halvledare och kvantberäkningar samt vissa möjligheter inom artificiell intelligens i Kina, Hongkong och Macao.

Bara några timmar efter att Joe Biden signerat förordningen tillrättavisade Kina honom skarpt.

Kritik från Kina

ANNONS

Enligt CNBC:s översättning sade det kinesiska handels- och utrikesministeriet i ett uttalande att: “Kina är starkt missnöjt med, och resolut emot, USA:s insisterande på att införa restriktioner för investeringar i Kina. Detta är uppenbart ekonomiskt tvång och teknisk mobbning”.

Kinas utrikesministerium uppmanade USA att: “respektera marknadsekonomin och principerna om rättvis konkurrens” och att “avstå från att på konstgjord väg hindra global handel och skapa hinder som hindrar återhämtningen i den globala ekonomin”, det skriver CNBC.

Ett tydligt budskap

Eswar Prasad, professor i internationell handel vid Cornell University, menar att budskapet är ganska tydligt.

“Washington vill använda det nationella säkerhetskravet som ett sätt att försöka begränsa överföringar av teknik och investeringar relaterade till teknik till Kina, eftersom det inte bara finns en nationell säkerhetsvinkel, utan också rent ut sagt en kommersiell vinkel”, säger han till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Handeln mellan USA och Kina nästan kollapsad Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS