Det föds betydligt färre barn i Sverige 2022 än på många år – i många kommuner är födslotalen de lägsta på 2000-talet, enligt SCB:s kvartalsstatistik.
Barnbrist 2022: Födslotalen kraftigt ned i Sverige
Mest läst i kategorin
Mellan januari och september i år föddes 81 550 levande barn i Sverige, enligt Statistiska centralbyrån. Jämfört med motsvarande period förra året har antalet nyfödda minskat med 7,7 procent i år.
“Inte sedan 2005 har det fötts färre barn i Sverige under årets nio första månader. Det året föddes det drygt 78 000 barn under januari till september. Det kan samtidigt vara värt att nämna att totalbefolkningen vuxit med nästan 1,5 miljoner invånare sedan dess”, säger Rasmus Andersson, befolkningsstatistiker på SCB.
Ned i två av tre kommuner
I 207 av 290 kommuner har födslotalen sjunkit, och i många kommuner är siffrorna de lägsta i SCB:s statistik.
“I 30 kommuner har det aldrig fötts så få barn under 2000-talet, vilket är så långt tillbaka vår kvartalsstatistik sträcker sig. Det rör sig bland annat om större kommuner som Lund, Luleå och Täby, och om mindre kommuner som Malå, Ydre och Övertorneå.”
Födslotalen har sjunkit över tid
Det är en långsiktig trend i Sverige att kvinnor föder allt färre barn i snitt – den summerade fruktsamheten.
“I början av 2000-talet steg den summerade fruktsamheten i Sverige. Från 1,5 barn per kvinna år 2000 till 2,0 år 2010. Därefter har det sjunkit och i fjol var det 1,7 barn per kvinna”, säger Vitor Miranda, demograf på SCB.
“Men de senaste åren har det varit högkonjunktur i Sverige, och det har inte fattats några politiska beslut som borde ha drivit ned barnafödandet. Trots det har barnafödandet fortsatt minska. Forskningen har inget bra svar på varför, men historiskt sett bör nedgången följas av en uppgång. När den kommer är däremot svårt att förutspå”, säger Vitor Miranda.
Läs även: Män har allt färre spermier – människans fortplantning i fara
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.