Dagens PS

Bankens syn: Minst 15 procent nedsida på börsen

nedsida börsen
Den franska banken Société Générale tror att det är minst 15 procent nedsida på börsen kvar innan det vänder. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 19 juli 2022Publicerad: 19 juli 2022

Det är en rejäl nedsida på börsen som ska falla minst 15 procent till, tror den franska banken Société General. 

ANNONS

Mest läst i kategorin

Börsuppgången efter pandemin var en anomali. De enorma stimulanserna satte de naturliga marknadsmekanismerna ur spel. Kursdubblingen hade inte någon fundamental förklaring utan ledde till en ohållbar bubbla. När stimulanserna nu försvunnit är det tillnyktring som gäller för börsen. Det innebär fortsatt kursnedgång. Ungefär så kan man sammanfatta franska banken Société Generals (SG) börssyn.

Nuvarande börs är exceptionell

SG tar avstamp i pandemin och jämför den med andra björnmarknader. I grafen nedan har börsbotten i varje björnmarknad sedan 1870 synkroniserats till en punkt. I snitt har börsen stått nästan 40 procent högre två år efter börsbotten. Undantaget är 2020/2021. Den här uppgången (röd kurva) framstår som exceptionell.

Societe

Källa: Société General

150 års emperi

För att harmoniseras med snittet (grå kurva) krävs alltså att börsen (S&P 500) faller med ytterligare minst 15 procent. Med tanke på såväl krig, den högsta inflationen på 40 år, ränteuppgångar och åtstramningar förefaller det troligt att börsen åtminstone inte ska utvecklas starkare denna gång än det 150-åriga empiriska snittet.

Läs även: Skifte på marknaden – läge för motvallsinvesterare

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Skärpta straff för olaglig finansiell verksamhet 

Nu ska finansbrott likställas med organiserad brottslighet. Det anser Ekobrottsmyndigheten, som kräver hårdare straff för brott på finansmarknaden. Se mer i videon ovan. Rikard Jermsten är nytillträdd generaldirektör och chef för Ekobrottsmyndigheten. Han anser att finansbrott är lika allvarliga som organiserad brottslighet. Därför behövs hårdare straff. MISSA INTE: Thedéens skarpa varning: Värre läge än 2020 […]