Storbritanniens centralbank Bank of England höjer styrräntan med 25 punkter från 4,25 procent till 4,5 procent. Samtidigt säger banken att de inte längre tror på recession för Storbritannien i år.
Bank of England höjer räntan – tror inte på recession
Mest läst i kategorin
Bank of Englands penningpolitiska kommitté röstade 7-2 i favör för höjningen, och banken återupprepade sitt mål att råda bot på den höga inflationen i Storbritannien.
Inflationssiffrorna presenterades också under torsdagen. Landets konsumentprisindex steg med 10,1 procent på årsbasis i mars. Kärninflationen, som exkluderar volatila mat-, energi-, alkohol- och tobakspriser, steg med 5,7 procent under de 12 månaderna fram till mars.
Den penningpolitiska kommittén tror inte längre att Storbritannien kommer att hamna i en recession i år, enligt de uppdaterade tillväxtprognoserna som släpptes tillsammans med räntebeskedet. Bank of England höjer BNP-prognosen rejält – mer än någonsin tidigare i bankens historia.
“Efterfrågebanan kommer sannolikt att bli väsentligt starkare än förväntat i februarirapporten, även om den fortfarande är dämpad med historiska mått”, skriver banken.
“Det har funnits uppåtriktade nyheter till de kortsiktiga utsikterna för global aktivitet, med Storbritannien-vägd världs-BNP som nu förväntas växa i måttlig takt under hela prognosperioden.”
Jämfört med den amerikanska centralbanken som höjde räntan i förra veckan så låter Bank of England betydligt mer hökaktiga, enligt CNBC.
“Vi befinner oss i en ny regim där centralbanker ställs inför skarpare avvägningar mellan att upprätthålla tillväxt och kontrollera inflationen; i Bank of Englands fall är detta särskilt akut”, säger Vivek Paul, chefsinvesteringsstrateg för Storbritannien på BlackRock Investment Institute.
Centralbankens chef Andrew Bailey passade också på att kritisera en av sina kollegor, Huw Pill, som uttalade sig för ett par veckor sedan om att britterna var tvungna att “acceptera att de blivit fattigare”, som Dagens PS då rapporterade om.
Ekonomin bakom är tydlig, säger han men tillägger “Jag tror inte att Huws ordval var det rätta.” Han säger också att han tror att Pill skulle hålla med, rapporterar Bloomberg.
Pundet, Londonbörsen och brittiska statsobligationerna faller alla efter beskedet.
Läs även: Bank of England: Acceptera att ni är fattigare
Läs även: Bankchefen: Marknaden testar bankerna – ”väldigt vaksam”
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.
Journalist som nu har fokus på börs och finans, med extra förkärlek för makroekonomi, geopolitik och råvaror.