Under kalla kriget var Sovjetunionen den uppenbara utmanaren och fienden för demokratierna i väst, men sedan 90-talet är Kina “the big bad”.
Är Kina en papperstiger? Handelskriget kan få ett oväntat slut
Mest läst i kategorin
Hälften av alla amerikaner ser Kina som landets stora fiende, en plats som länge har varit reserverad för Ryssland. Det är även mot den kinesiska militären som USA mäter sin egna förmåga i dag, och Kina lägger mycket krut på att utveckla sin kapacitet.
Mot den bakgrunden är det inte svårt att se varför Donald Trump har valt att hålla en hård retorisk linje mot Kina. Han har bland annat lovat kraftigt höjda tullar, något som skulle eskalera det pågående handelskriget mellan öst och väst kraftigt.
Handelskrig hotar världsordningen
Trumps linje, med kraftigt höjda tullar mot Kina, är ett av vår tids största hot mot den rådande världsordningen. Handelskriget skulle nämligen kunna leda till ett rent handelsstopp mellan länderna, vilket skulle innebära kraftiga kostnadsökningar för alla, rapporterar Bruegel i en artikel.
I allra värsta fall skulle den fördjupade handelskonflikten kunna utvecklas till ett renodlat krig. Antingen kopplat till Kinas anspråk på Taiwan eller en eskalering av kriget i Ukraina.
Den senaste utvecklingen i handelskriget ägde rum redan i dag, när EU röstade ja till att införa en kraftig till på elbilar från Kina.
Avtal med Kina erbjuder alternativ
Även om dagens läge talar för ett allt surare läge för världshandeln finns det andra vägar framåt. En sådan väg är ett nytt omfattande handelsavtal mellan USA och Kina. Båda länderna är fortfarande kraftigt beroende av handel, inte minst med varandra. Deras ekonomier är beroende av omvärlden.
Men framför allt kan väst ha överskattat hotet från Kina kraftigt, enligt Bruegel. Landets ekonomiska kris har visat att den smått otroliga tillväxten som man haft är långt från självklar. Samtidigt har USA:s ekonomi överträffat många andra västerländska länder. Båda länderna överraskar, åt olika håll.
Kinas demografiska utmaningar, med en snabbt minskande och åldrande befolkning, bäddar för fortsatta utmaningar – inte minst för den redan krisande fastighetsmarknaden.
När Mao Tse Tung skulle beskriva hotet från USA på 50-talet menade han att det såg väldigt farligt ut, men att det i verkligheten inte var något att frukta. Han sa att USA var en papperstiger.
Kanske är det Kina som är papperstigern idag.
Gemensamma utmaningar kan försona
Även om ett det är lätt att måla upp ett djupt fiendeskap mellan USA och Kina så har de båda stormakterna flera delade intressen, som blir svåra att lösa om handelskriget eskalerar.
Klimatkrisen skapar oerhörda problem med bland annat extremväder för både Kina och USA och de båda ländernas ekonomier är beroende av handel med omvärlden om de ska växa. Bruegel menar att både USA och Kina har mer att vinna på att samarbeta, och att det på längre sikt talar för att handelskriget ska kunna få ett slut.
Läs även: Unga i Kina får inget jobb – går i pension. Dagens PS
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.
Nyfiken skribent som bevakar börs- och finansnyheter med ett särskilt intresse för det internationella perspektivet.